Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çerkes Köyü Uzuntarla’nın Tarihi ve Kültürü Kitap Oldu!
05 Mayıs 2023 Cuma Saat 23:51
Mesude Çetinbaş, yüksek lisans ve sonrasında yaptığı çalışmaları kitaplaştırdı. Çetinbaş, Uzuntarla’nın tarihini ve kültürünü anlattığı kitabını Pazar günü tanıtacak.

 

Mesude Çetinbaş, yüksek lisans ve sonrasında yaptığı çalışmaları kitaplaştırdı. Çetinbaş, Uzuntarla’nın tarihini ve kültürünü anlattığı kitabını Pazar günü tanıtacak.

Akademik çalışma : Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kafkas dilleri ve Enstitüsü Ana Bilim dalı Başkanlığı Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yapan Mesude Çetinbaş Uzuntarla’nın tarihi ve kültürel dokusunu kitaplaştırdı.  2008 yılında Seka Devlet Hastanesi Müdür yardımcılığı görevinden emekli olduktan sonra akademik eğitim ve çalışmalara ağırlık veren Çetinbaş, Uzuntarla’yı “ Türkiye’de Bir Çerkes Köyü Uzuntarla” adıyla kitaplaştırdı.

 

314 Sayfalık kitap: Editörlüğünü Dr. Memduh Ceylan, sayfa düzenini Canberk Canbulat ‘ın yaptığı kitabın kapak fotoğrafını da Hilal Kocaman Özbozkurt çekti. 314 sayfalık 1. Sınıf beyaz kağıda basılan kitapta Büyük Sürgünden başlayarak önce Balkanlara, Osmanlı Rus Savaşı sonrası da ikinci bir göçe tabi tutularak İzmit’e gelen 17 ailenin kurduğu Uzuntarla’nın tarihi anlatılıyor. Kitapta ayrıca sosyo-kültürel açıdan yaşam, sözlü kültür ürünleri, Çerkesce masallar, at kültürü, ekonomik yaşam, ailelerin Çerkesce soy isimleri, yemek kültürü, el sanatları gibi detay bilgiler yer alıyor.

 

Beş yıllık emek var: Gazetemizi ziyaret eden Mesude Çetinbaş, kitabın tanıtımın da Uzuntarla’da yapılacağını belirterek, “Beş yıllık bir emeğin sonucu olarak bu kitap ortaya çıktı. Yüksek lisans ve sonrası çalışmaların bir toplamı. Güzel bir esere dönüştü. Kitabımı 7 Mayıs Pazar günü Uzuntarla’da sultanbeyazıt Caddesi No: 21 adresinde evimizin bahçesinde 11.00 ila 14 arasında tanıtacağım” dedi.

 

Çerkes müzesi fikri: Çetinbaş, “Bildiğiniz gibi Kartepe Belediyesi Uzuntarla’da bir Çerkes Müzesi yaptı. Henüz açılışı yapılmadı. O müze fikri de kitabımızın çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Kitap için kaynak kişilerle yaptığım görüşmelerde ‘Atalarınızın göç sırasında beraberinde getirdiği materyaller var mı’ diye sormuştum. Kimi kılıç çıkardı, kimisi bir kemer… Tüm bunların kültürel miras olarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesini de Kartepe Belediye Başkanımız Mustafa Kocaman ile yaptığımız görüşme ile temin etmiş olduk. Kendisine teşekkür ediyoruz, kültürümüze bir müze kazandırdı” dedi.

 

Gelecek kuşaklara: Mesude Çetinbaş, bilindiği gibi tüm kültürler metropolleşen ve küçülen dünyada erozyona uğruyor. Uğruna büyük bedeller ödenmiş, göçler yaşanmış kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması adına yazılı kültüre bir eser bırakmış olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. 

 

Kafdav yayıncılık eserimizi sitesine aldı. Oradan herkes yazar olarak benim adımla esere ulaşabilir” dedi. (Haber Merkezi)

 

Kaynak: https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/14912462/uzuntarlanin-tarihi-ve-kulturu-kitap-oldu?fbclid=IwAR0zY9GVGdajK0cwpA5NOxGSQHGmV2q39Xi7KQJ6KIGVPSxkccBcnWQz8Bs

 

Cherkessia.net, 5 Mayıs 2023


Bu haber toplam 3490 defa okundu.


Hatko Fatih

Keşke bütün Çerkes köylerinin açıklamalı kitabeleri yazılı olarak köylerde bulunsa. Kitabı nereden edinebiliriz?

06 Mayıs 2023 Cumartesi Saat 14:14
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net