






İran-İsrail savaşında yedinci gününe girilirken gerilim büyümeye devam ediyor. Karşılıklı füzelerin fırlatılması sonucu her iki ülkede de sivil ölümler artarken taraflar arasında kara sınırı olmaması nedeniyle savaşın uzun süremeyeceği ve yakında ateşkesin sağlanacağı görüşü hakim. Sivillerin de hedef olduğu bombalamalarda gözler İsrail Çerkeslerine çevrildi.
Napso Zeçeriy
İsrail’in kuzey bölgelerinde yer alan iki Çerkes köyü olan Kfar-Kama ve Rihaniye köyünde yaşayanlar henüz bu savaştan kaynaklı bir kayıp yaşamadılar ancak teyakkuz halindeler.
90’lı yılların başında çıkan imar kanuna göre İsrail’de inşa edilen evlerin sığınak odası yapılması şartı koşuluyor. Ancak Çerkes köylerindeki yapılaşma daha da eskiye dayandığından eski evlerde bu sığınak odaları bulunmuyor. Sığınak odaları olmayan hanelerin köyde bulunan sığınakları kullanmaları gerekiyor.
Ghuaze.net’in ulaştığı köy sakinlerinin aktardığına göre cep telefonlarından zaman zaman acil durum uyarıları aldıkları ve sığınaklara gectiklerini belirtiyorlar.
İran’ın hedef aldığı Hayfa kenti Kfar Kama’ya yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bu da olası riski arttırıyor. Köylerin hedef alınmasından ziyade İsrail’e ait Demir Kubbe sisteminin vurduğu İran füze parçalarının yada yakıtı biten füzelerin köy ve çevresine düşme ihtimali üzerinde duruluyor.
Akşam saatlerinde Kfar-Kama için sığınak uyarısında bulunulduğu ve köy sakinlerinin güvenli yerlere sığındığı bildirildi.
Kfar-Kama belediye başkanı yaptığı açıklamada yerel acil durum sisteminin hazır olduğunu ve tüm ekiplerin her senaryoda hızlı ve etkili bir yanıt vermeye hazır olduğunu iletti.
Rihaniye Lübnan sınırına daha yakın bir Çerkes köyü. Sınıra yakın olmasından dolayı korunakları alanları mevcut. Rihaniye sakinlerine de füze saldırı uyarıları ve sığınağa girmeleri yönünde bildirimler geliyor. Köy sakinleri şu ana kadar olumsuz herhangi bir durum olmadığını bildirdi.
Kfar Kama belediye başkanı Napso Zeçeriy İran -İsrail çatışmasının başladığı ilk günlerde sosyal medya hesabından yayınladığı not:
Selamünaleyküm
Sevgili sakinlerim,
Arkadaşlar ve dostlar,
Zor günlere doğru ilerliyoruz. Güvenlik gerçekliği, bize burada sahip olduğumuz dayanışmanın, akıl sağlığının ve karşılıklı bağın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı - sonsuza kadar uzlaşmamızı karakterize eden nitelikler.
Hepinizin bilmesini isterim - Meclis olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve güvenlik ve kurtarma güçleriyle tam koordinasyon içinde çalışıyoruz. Yerleşim acil durum sistemi hazır ve koordine edilmiştir ve tüm ekipler her senaryoda hızlı ve etkili bir cevap vermeye hazırdır.
Hepimizden sorumlu bir şekilde sürmeye devam etmemizi, sakin kalmamızı, gerektiğinde birbirimize yardım etmemizi ve en önemlisi de talimatları dinlememizi ve dedikodu yaymaktan kaçınmamızı rica ediyorum. Gerektiğinde - temiz. Konuşacak biri var.
Özellikle bu gibi anlarda, topluluk olarak gücümüz ortaya çıkıyor. Birbirimizi kollamaya, ihtiyacı olanlara ulaşmaya ve bu dönemi hep bildiğimiz gibi atlatmaya devam edeceğiz - hep birlikte.
Sessiz ve güvenli günler olsun.
Napso Zeçeriy.
Kaynak: ghuaze.net
Cherkessia.net, 19 Haziran 2025

