Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Besteci DAVIR ASLAN Unutulmuyor
15 Aralık 2010 Çarşamba Saat 22:13
20.yüzyıldaki ünlü bestecilerimizden biri olan Davır Aslan'ın 70'inci doğum yılı, bu nedenle -şimdi hayatta olmayan bu bestecimiz için- Şerceskale (Çerkessk) kentinde bir akşam kutlaması yapıldı. Kardeş cumhuriyetlerden (-Adıgey, Karaçay- Çerkes ve Kabardey-Balkar-) gelen sanatçıları bir araya getiren akşam toplantısı, insanı arama/unutmama, yardımlaşma, insan değer vermenin ve ulusal geçmişin/nostaljinin kişiyi eğittiği gibisine iyi özelliklerin sergilendiği bir buluşma oldu.

Davır Aslan'ın adını taşıyan Karaçay-Çerkes Güzel Sanatlar Koleji müdürü, Rusya ve Kabardey-Balkar kıdemli oyuncusu, Rusya ve Karaçay-Çerkes ulusal oyuncusu Hot Hüseyin, toplantıda bir konuşma yaptı. Kabardey-Balkar Kültür Bakanı Fıre Ruslan, Kuzey Kafkasya boyutunda tanınan, Adıge Cumhuriyeti ile Kabardey-Balkar'ın kıdemli büyük sanat emekçisi Haupe Cebrail, Adıge Cumhuriyeti Besteciler Birliği Başkanı, Adıgey'in büyük kıdemli emekçisi, tarih profesörü Dr.Kağazaj Bayzet ve daha başkaları da birer konuşma yaptılar.

Besteci Davır Aslan Karaçay-Çerkes'in Habez köyü doğumlu.200'ün üzerinde şarkı üretmiş, bestelemiş biri. Dünya Çerkes Birliği ile Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti marşlarını besteleyen biri. Vaktinden önce aramızdan ayrılan Davır Aslan'ı unutmuyoruz, o, besteleri ve insanca yanlarıyla aramızda yaşamaya devam ediyor.

Toplantıda bir konuşma yapan Kağazaj Bayzet de, Adıge Devlet Üniversitesi'ne bağlı Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde ve diğer okullarda Davır Aslan'ın müziği öğretiliyor, besteleri de Adıgey'in tanınmış sanatçıları Andzerko Çeslav, Neh'ay Tamar, Neğoy Marina ve daha başkası tarafından söyleniyor, dedi.

Davır Aslan kardeş cumhuriyetlerin bir bestecisi olarak Adıge yaşamında varlığını sürdürüyor. “Deh'enağo” topluluğunu kurarak ilginç şarkılar dinletiyordu. Bütün bu güzel anılar hala hafızalarda/belleklerde.

Şerceskale kentinde yapılan akşam toplantısına Karaçay-Çerkes devleti yetkilileri ile besteciyi yakından tanıyan kişiler de katıldılar. Toplantıda sanatçının bestelerinden bazıları dinletildi. Karaçay-Çerkesli dans toplulukları da geceye renk kattılar.

Davır Aslan'ın ninesi Adıgeyli idi, cumhuriyetimize sık sık gelir, “Deh'enağo” konserlerini bize sunardı. Ünlü sanatçı Hot Hüseyin ile yaptığımız bir söyleşiyi, toplantıda duyduğumuz bazı ilginç haberleri “Adıge maq” gazetesinde ayrıca yayımlayacağız.

Resimdekiler: Kardeş cumhuriyetler adına toplantıya katılan üç sanatçı-Haupe Cebrail, Davır Cahfar ve Kağazaj Bayzet.

 

Adıge maq,13 Aralık 2010
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız




Bu haber toplam 1858 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net