


Günlük olarak yayınlanmakta olan ‘Vedemosti’ gazetesinde, Medvedev’in tüm Rusya idari haritası üzerinde ne az, ne fazla olmamak kaydıyla Rusya’nın yönetsel-politik yapsının büsbütün değiştiren planı ve bunun önümüzdeki hafta yapılması planlanan ulusa sesleniş programında sunulacağı, yayınlanan yazı ile bugün bizim durum hakkında yaklaşık bir yargıya varmamızı sağladı.
İsimleri açıklanmayan Kremlin idari yöneticisi üç kişi vasıtası ile ‘Vedemosti’ gazetesinin gizli devlet belgesi müsveddesine dayanarak yaptğı açıklamada, Medvedev ülkeyi 83 subyekt (oblast, Kray, cumhuriyet, merkeze karşı sorumlu kent) halinde karmaşık şekilde bölen yapının kaldırılması ve yerine çevrelerindeki kentler ile konsantrasyonu sağlanmış 20 tane Süperregion oluşturulmasının gerekliliğine emin olduğu belirtildi.
Söz konusu belgede; günümüzdeki idari yapılanmanın reel olmadığı; federal kurumların, bazı yerlerde aşırı memur yığılmaları olduğu, okulların, hastanelerin, postanelerin, devlet bankalarının optimizasyonunda bulunmaları-ihtiyaç hissedilen gereken yerlerde olmadıkları; bunların kırsal alan ve küçük kentlerde yaşam kalitesini düşürdükleri .... düzenin sağlanması ve tüm kent ve kasabalarda federal organların bir ortak kriterce şekillendirilimesi düşünülüyor.
Bu plan gereği; örneğin Kuzey Batı Rusya’da yönetim merkezi St. Petersburg olmak üzere dev bir eyalet oluşturulması planı var.
Rusya’da benzeri büyük idari birlikler yönetimi iyileştirmek amaçlı olarak 1708 yılında 1. Petro’nun Rusya’yı 8 eyalete bölmesi şeklinde gerçekleştirilmişti. Fakat daha sonraki dönemlerde Rusya’nın yeni arazileri fethetmesi ile sayıları artmıştı. II. Katerina döneminde eyalet sayısı 23’e 1914 yılında ise 81’e kadar çıkmıştı.
‘Vedemosti’ gazetesinin kaliteli ve övgüye değer bu çalışmasının güvenilir kaynaklara dayanıp dayanmadığı konusunda ise düşünmekte mümkün. Ben söz konusu fikrin varlığı konusunda şüphe duymuyorum, — belki toplumu böylesi radikal yönetsel değişikliklere hazırlamak veya belkide bizim sadece sezinleyebileceğimiz gizli bir entrika gereği ortaya atılmış bir balonda olabilir.
Fakat yakın geçmişte gerçekleşen politik gelişmeler, Medvedev’in etkinliğe sahip regionların liderlerinden kovulan Yuri Lujkov (Moskova), Mintimir Şaymiyev (Tataristan), Murtaz Rahimov (Başkortostan) un böylesi bir plana mükavemet gösterebilecek liderlerinin değiştirilmesi, yapılması düşünüldüğü öne sürülen şeyler açısından önem arzediyor. Bu planı Rusya Federasyonu içerisinde yeralan etnik cumhuriyetlerin başkanlarının sıfatlarının değiştirilmesi konusunda daha küçük çaplı bir patlama gibi yankılanan başka bir gelişmede destekler nitelikte.
Durum Nedir? Medvedev’in Aklına Ne Geldi?
Resmi çizgi şu şekilde, bu yapılanma Başkan tarafından düşünlen modernizasyon programına ivme katabilir, küçük ve büyük kentlere olan göçte etkili olabilir.
Bazı analitiklerin yorumlarına göre ise seçim dönemi öncesinde Medvedev’in imajını iyileştirmeye yönelik bir çalışmada olabilir. Makalede Politolog Yevgeni Minçenko bunun sadece ‘seçim öncesi karakter’lere sahip olduğunu ve Medvedev’in “büyük reformlara başlayacağını sergileyen: ülkenin durmadığını, daha iyiye ve büyümeğe doğru hareket ettiğini” göstermeye yönelik olduğunu dile getirdi.
Politolog Mikhail Tulskiy’in ‘Hürriyet’ radyosuna verdiği demecinde; bu projenin aynı zamanda ayrılıkçı duyguları kışkırtıcı devasa bir politik riski de ihtiva ettiğini belirtti.
Seçim sonuçlarının önceden bilinebildiği ortamda böylesi bir durum hakkında seçim öncesi kampanya demek oldukça zor. Gerçekte böylesi bir durumda herhangi bir seçim öncesi hamleden bahsetmek gerçek değil. Daha önce var olan 89 regionun 83’e indirilmesi bir anlama sahipti. Ama şimdiki durum absürde yakın. 20 büyük region bu gelecekteki büyük devletin bir prototipi, belkide. Meskunlarının kendilerini devasa bir regionun sakinleri saymaları. Ve işte bu aşamada ülkede problem başlar. Regionlar seksen tane iken anlamak zor ama 20 tane region olması çok reel.
Sakin olmayan Kuzey Kafkasya’da, Çeçenistan’da, etnik cumhuriyetlerde daha büyük idari birime bağlı olmanın nasıl sonuçlar doğuracağı belli değil.
Bu planın realizasyonunda bürokratların vereceği cevabın doğuracağı kaos ortamı oluşmasıda mümkün. Rusya’da günümüzde bölgesel liderlerin sayısı seksenüç kişi. Eğer onlardan geriye sadece yirmi tanesi bırakılacak olursa, bu destabilizasyonel yarış için bir güçlü potansiyalde olur.
Ve mümkündür ki; belki de hiç bir şey olmaz, hiçbir önemli şey gerçekleşmez. Artık sadece bu konuyu da takip etmemiz gerekiyor.
Kaynak: İnosmi.ru
19 Kasım 2010
Cherkessia.net