Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dostu Çok Olana Ne Mutlu
18 Kasım 2010 Perşembe Saat 20:04
Gelenek olduğu üzere, iki yıldan beri Rusya'nın Birliği Günü'nde Rusya'nın Güney Federal Okrugu'nda çekilmiş olan belgesel filmlerin ve film senaristlerinin “Kunaki” adlı festivali Soçi'nin Psışşuape (Lazarevsk) rayonunda (ilçe) düzenleniyor.

Bu festivalin ana amaçlarından biri, Kafkasya ve Kafkasya'da yaşayan insanlar hakkında söylenen gerçek dışı ve kötü sözleri geçersiz kılmaktır, -diyor Rusya Gazeteciler Birliği sekreteri Kusova-Çuho Suliyet. -Bu festival ile bizler, diğer Rusya regionlarında olduğu gibi, barış ve mutluluk içinde bir yaşamı özlediğimizi, konuk ağırlamayı seven insanlar olduğumuzu göstermek istiyoruz. Yöremizde -Şapsığ'da- üzücü şeylerin,çatışmaların (*) olmadığını iddia edecek değiliz, ancak bunların tümü çözülebilecek sorunlardır. Bunun için birlikteliği ve sabırlılığımızı korumamız, geleneklerimizi ve Kafkasya'da yaşayan uluslara saygı göstermemiz gerekir. Bu barışçı görev, en başta regionumuz gazetecilerine düşüyor. Çünkü bu yürekli medya mensupları güçlüklerden yılmayarak, gerçeği en yalın biçimiyle kitlelere ulaştırma gücüne sahipler.

Dört yıl içinde Güney Rusya Okrugu'nda gösterime sunulan belgesel filmler ile yazarların çalışmaları gelişti . Her yıl, görülür bir biçimde, ileri adımlar atıldı, katılımcı yazar ve sanatçı sayısı da arttı. Festivale “Kunaki”, işte anlamlı adı verdik. Bu sözcüğün anlamı 'gerçek dost' demektir. Bu anlama koşut olarak her yıl gerçek dost sayısı da artıyor.

İlk gününden bu yana festival Psışşuape rayonu (Lazarevsk) yönetiminin desteğiyle düzenleniyor. Yönetimin başı Viktor Filonov dört gün boyunca Büyük Kafkas Evi'nin gerçek ev sahibi oldu. Bu yıl Kuzey Kafkasya cumhuriyet ve krayları , toplam 14 regiondan gelen medya (SMİ) temsilcileri ile Abhazya'dan konuklar da festivale katıldılar.

 “Kunaki” barış, dostluk ve iyi ilişkileri geliştirme üzerin, Rusya'nın birliği gününe denk gelen anlamlı bir festival, diyor rayon (ilçe) yönetimi başı Viktor Filonov. -Katılımcı sayısının çok olması, salonda oturacak boş bir yer kalmamış olması, festivalin toplumca  benimsendiğinin de bir kanıtı. Usta gazetecilerin çektiği belgesel filmleri görmek için festivale gelmiş olan kişi sayısının çok olması, bu ilgi bizi sevindiriyor.

Bu yılki festival diğer yıllardakinden farklıydı. Festivalin düzenlenmesinde Rusya Gazeteciler Birliği, “Kafkas Evi” adlı kültür merkezi, “Olimpos Medya” adlı yapımcı merkezi, ulusal medya kuruluşları ve Rusya Kamu Akademisi'nin büyük yardımları oldu.

Forum kapsamında, Güney Rusya gazetecileri adına “Rossiyskaya gazeta”sının 20'nci kuruluş yılı da kutlandı. Aynı kapsam dahilinde, “Rossiyskaya gazeta”sının Krasnodar kolu gazetecileri okurlarıyla buluştular. Ardından, bir süre önce Güney Osetya ve Tuapse rayonunda yaşan sel afetleri üzerine çekilmiş filmler de izletildi.

Bu yıl, ilk kez olmak üzere,Kuzey Kafkasyalı gazetecilerin çalışmaları yanında, “Voshod” sineması, “Ti-hiy Don” tatil merkezi, “Biruza”, “İvuşka” ve Tığemıps beldesi 76 No'lı gimnazyası, Hacıko, Thağapş, Şeh'ek'eyışh'u -Şapsığ yerleşimleri-, Atarbekov köyleri üzerine filmler de gösterildi.

Her bir gösterim birer ilgi odağı oldu. Film senarist ve görevlileri izleyicileri ile buluşma olanağını elde ettiler. Bu arada toplumsal ve politik yaşam ve sosyal sorunlar gibi (*) konular üzerinde de duruldu. Ünlü edebiyat insanlarının ilginç buluşmaları da gerçekleşti. Bu kültür insanlarından biri de Şaçe'de (Soçi) oturan Krikor Mazlumyan'dır. Mazlumyan'ın “Vıbıhlar” adlı yeni bestesi festivalde dinletildi. Mazlumyan'ın çalışma arkadaşları Thağapsev Vıçujıko (Karaçay-Çerkes), Nikolay Zinovyev (Korenovsk;-Krasnodar Kray kuzeyinde bir kent-), Mariam Şeyhova da  (Dağıstan) etkinliklerde görev aldılar.

İlk kez olarak, Adıge Cumhuriyeti kıdemli kültür emekçisi, tanınmış ressam ve tasarımcı St'aşu Yura'nın eserleri Psışşuape (Lazarevsk) rayonunda sergilendiler. Ayrıca Doğu Ulusları Devlet Sanat Müzesi'nin Kuzey Kafkasya kolu Müzesi'nden (-Maykop'ta-) getirilen Adıge ulusal giysi örnekleri de ilgiyle karşılandılar.

Festivalde  Psışşuape rayonu Ulusal Kültür Merkezi sanatçı topluluklarınının ürünleri de sergilendi. Bu arada Adıge Cumhuriyeti “Nalmes” Devlet Akademik Topluluğu ile AC kıdemli sanatçısı Kuş'eko Sim de aktivitelerde yer aldılar.

- Festivale birçok sanat yapıtının getirilmiş olması bizi çok sevindirdi, -sonuç konuşmasında Kusova-Çuho Suliyet. -Filmler sıradan kişilerin duyarlığı ve ilişkileri, iyilik ve sorumluluk, Kafkasyalı insanların yaşamı, eski Kafkas toprağının tarihi ve kültürü üzerineydi. Filmleri izleyenler, o filmlere ilişkin görüşlerini de  açıkladılar, gazetecilerin çalışmaları içinde en anlamlı olan yan da buydu.

- Festival umut yaratıyor,kişiye moral veriyor, -diyor festival konuğu, Rusya Olimpiyat Komitesi Onursal Başkanı, RF Federasyon Konseyi (Senato) üyesi Leonid Tyagaçev. -On yaşımdan bu yana Kafkasya'da büyüdüm, bulundum, aylarca Adıgey, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Krasnodar Kray'da eğitici çalışmalarım oldu, oralardan birçok dost edindim. Barış ve mutluluk içinde bir yaşam sürdürmenizi, dos sıkıntısı çekmemenizi diliyorum.

 
Ныбэ Андзор
Nıbe Andzor
Şapsığ Gazetesi Muhabiri


Adıge maq,18 Kasım 2010
Çeviri:Hapiy Cevdet Yıldız



(*)- Karadeniz kıyıları yerli halkı olan sayıca azınlıktaki Şapsığlara yönelik ırkçı/faşist baskılar sürüyor,Krasnodar Kraylı faşist Ruslar,Krasnodar yönetiminin örtülü desteğiyle,Moskova tarafından Şapsığlara verilmiş olan ulus statüsünün uygulanmasını engellemeye çalışıyorlar,bu arada işgalci ve soykırımcı Mikhail Romanov'un anıt büstünün Maykop rayonu Pobeda bedelsine dikilmesi olayı gibi,Şapsığları katleden Amiral Mikhail Lazarev'in (1788-1851) adı Psışşuape'ye verilmiş,anıt büstü de Psışşuape'ye  dikilmiştir.Rus yönetimi  katile sahip çıkmaktadır.Demokrat Rusların desteğine karşın faşist Rusların Şapsığlara yönelik baskılarının halen sürdüğü söyleniyor.-hcy


Bu haber toplam 1483 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net