


Kararname imzalandı, "Lujkov'a Başkan'ın güveninin tükendiği" vurgulandı, hemen işleme kondu. Lujkov bir haftalık Viyana tatilinden dönen Lujkov, dün “Kendi isteğiyle görevden istifa etmeyeceğini” açıklayarak işbaşı yapmıştı. Uzlaşma için Lujkov’a iki önemli koltuk önerildiği ve ikisine de "red” cevabı verdiği belirtiliyor. Lujkov hangi önerileri reddetmiş?
Bu sabah Kremlin'in görevden alma kararı ajanslara "flaş haber" olarak düşmeden önce, dünün gelişmeleri şöyleydi:
Ülkenin en saygın ekonomi gazetesi Vedomosti’nin haberine göre, Kremlin “uzlaşma ile istifa” için Lujkov’a parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Koneyi’nin başkanlığını önermiş. İkinci alternatif olarak da Soçi 2014 Kş Olimpiyatları’nın tüm inşaatlarını kontrol eden devlet irketi “Olimpstroy”un başkanı olması önerilmiş. Ancak Lujkov ikisini de reddetmiş.
Dün Moskova’daki UNESCO toplantısına katılan, medyanın sorularından kaçan Lujkov, İnterfaks ajansına yaptığı tek cümlelik açıklamada, “Kendi isteğimle istifa etmeyi düşünmüyorum” dedi. Bu mesaj, Kremlin’e dönük “İstiyorsanız siz beni görevden alın ama kendi ayrılmayacağım” meydan okuyuşu olarak değerlendirildi.
Lujkov bu akşam belediyenin kontrolünde olan TV Tsenter’daki "Şehirle Yüzleşmek" adlı programa saat 20.00'de katılarak icraatlarını anlatacak.
Öte yandan Lujkov'u kriz döneminde Moskova'da tutmamak için de "planlı yurtdışı geziler" gündemde. Buna göre, Moskova'nın belediye başkanı Moskova'da fazla kalamayacak. Lukov 4-6 ekimde Almanya'ya, 7-10 ekimde Vietnam'a, 17-19 ekimde de Kazakistan'a gidecek.
Medyaya yansıyan haberlerde Lujkov ile ilgili kararı vermek için Başkan Medvedev’in Çin’den dönmesinin beklendiği, kamuouyuna yansıyan açık iktidar kavgasından sonra Lujkov’un koltuğunda kalmasının 2012 seçimleri öncesi Medvedev’in otoritesine ve gücüne indirilecek büyük bir darbe olacağı belirtiliyor.
Kremlin’in biletini kesmeye hazırlandığı Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov için, kimileri de eşinin büyük topraklarının buldunuğu yer olması nedeniyle, “Lujkov’un ismi Tver belediye başkanlığı için geçiyor” diye ironik yorumlar yapıyor.
Vedomosti gazetesine konuşan bazı kaynaklar, Kremlin’in, kendi isteğiyle görevi bırakmayacağını açıklayan Lujkov’u farklı bir göreve atayarak belediye başkanlığından indirebileceğini belirtti. Lujkov’un tatile çıkmadan önce Kremlin’den bu konudaki kararı hakkında düşünmek için süre istediği yazılmıştı.
Bu arada VTsİOM anketi başkent halkının yüzde 33’ünün Lujkov’un çalışmalarını başarılı bulduğunu, yüzde 34’lük bölümünün “etkisiz” saydığını, yüzde 33’ünün ise kararsız olduğunu gösteriyor.
AA'nın konuyla ilgili haberi ise şöyle:
Rus basınında Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un önümüzdeki birkaç gün içinde istifa edeceği haberleri yer alırken, Lujkov ise böyle bir planının bulunmadığını açıkladı.
Kremlin yanlısı medyanın ve Kremlin'den adı açıklanmayan bazı yetkililerin son dönemde açıkça eleştirdiği Lujkov, Avusturya'daki tatilini dün sona erdirip ülkeye dönmüş, bugün ilk olarak UNESCO'nun Moskova'da düzenlediği "Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi" konferansının açılışında basın mensuplarının karşısına çıkmıştı.
Ülkenin daha güçlü bir devlet başkanına ihtiyacı olduğu ve 2012 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde daha güçlü bir adayın ortaya çıkması gerektiği açıklamasıyla Kremlin'in tepkisini çeken Lujkov, sert eleştirilerin ardından geçen hafta tatil için Avusturya'ya gitmişti.
Rus devlet televizyonu 18 yıldır Moskova Belediye Başkanlığını yürüten Lujkov ile eşinin yolsuzlukluklarını gündeme taşırken, Kremlin'den adı açıklanmayan yetkililer de Lujkov'un istifa etmesi gerektiğini savunmuşlardı.
Tatilden döndükten sonra bugün basının karşısına ilk kez çıkan Lujkov, sabah Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Kendi irademle istifa etme gibi planlarım yok" ifadesini kullandı.
Lujkov, UNESCO'nun konferansında gazetecilerin gelecekle ilgili planlarının ne olduğu yönündeki ısrarlı sorularını ise yanıtsız bıraktı.
Rus Anayasası, Devlet Başkanına, Moskova Belediye Başkanını ve bölgesel yetkilileri görevden alma ve yerlerine başkasını atama yetkisi veriyor.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, göreve gelmesinin ardından Lujkov gibi yıllardır yönetimde olan Volgagrad, Sverdlovsk ve Başkortostan yöneticilerini görevden almıştı.
Başbakan Vladimir Putin, basının ısrarlı sorularına rağmen Medvedev ve Lujkov arasındaki tartışma konusunda görüşünü açıklamazken, Rus basını Putin'in sessizliğiyle Medvedev'in Lujkov'u görevden alma niyetine sıcak yaklaşmadığı mesajı verdiğini ileri sürdü.
Rus basının büyük bir bölümü bugünkü haberlerinde, Lujkov'un 18 yıldır sürdürdüğü belediye başkanlığı görevinin bugün veya yarın sona erebileceğini ileri sürdüler.
Lujkov'un görev süresinin gelecek yıl haziran ayında sona ereceğini hatırlatan siyasi uzmanlar, bununla birlikte Kremlin'in Lujkov'un şimdi istifa etmesini istediğini ve böylece yerine geçecek olan iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nden (BRP) atanacak halefinin, gelecek yılki seçimlere güçlü bir şekilde girebilmesi için yeterli zamana sahip olacağı tezine dikkat çektiler.
Medvedev ve Putin daha önce yaptıkları açıklamalarda, 2012 yılındaki devlet başkanlığına kimin aday olacağı konusuna birlikte karar vereceklerini belirtirken, basın bu konuda son sözü Putin'in söyleyeceğini ileri sürdü.
Devlet medyasının kendisini yolsuzlukla suçlamasına rağmen başkent Moskova'daki milyonlarca oyun, Lujkov sayesinde iktidardaki BRP'ye verildiğine inanılıyor.
Avrupa'nın en büyük kenti olan Moskova Belediye Başkanlığını 1992 yılından beri sürdüren ve BRP'nin önemli isimlerinden biri olan Lujkov'un yönetimi sırasında Moskova, inşaat patlamasıyla 24 saat yaşayan bir metropol haline geldi.
Lujkov'un dünyanın en zengin 3. kadını olduğunu belirtilen dolar milyarderi eşi Yelena Baturina, ülkenin en önemli inşaat şirketlerinden birine sahip bulunmasına rağmen, eşinden dolayı en küçük bir menfaat sağlamadığını ileri sürüyor.
Analistler, Lujkov'un daha önce de benzeri siyasi sorunlarla karşı karşıya kaldığını, ancak Kremlin ile şimdi açıktan çatıştığını ve kendisinin bu defa görevinin sona erebileceğini savunuyorlar.
Lujkov, Rusya'nın resmi gazetesi sayılan Rossiyskaya Gazeta'da 6 Eylülde yayımlanan açıklamasında, yönetimin etkisizliğini eleştirerek, "Rus hükümetinin gerçek otoritesini ve anlamını yeniden oluşturması gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.
Medvedev'in başkent Moskova'nın Himki semtindeki protestolar üzerine buradan geçecek otoyolun yapımını askıya alma kararını eleştiren Lujkov, Putin'in devlet başkanlığına geri dönmesi gerektiğini söylemişti.
Kaynak: http://turkrus.com/haber-hatti/18799-iki-koltuk-onerildi-lujkov-reddetti-qistifa-etmem-gorevden-alinq-mesaji.html