Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gürcistan Parlamentosu Soykırımı “Etnik Temizlik” Olarak Kabul Edecek
26 Kasım 2010 Cuma Saat 02:20
Çerkes hareketi aktivistlerinden yurt dışında yaşayan Fatima Tlisova; yaklaşık bir buçuk yıl gibi bir sürenin Gürcistan tarafından 19. yüzyıldaki soykırımın kabul edilmesinin karara bağlanması için görüşmelerle kaybedildiğini söylüyor.

Çerkes Aktivistler Gürcü Parlementosundan Memnun Değiller

TİFLİS - Geçtiğimiz bahar aylarında Kuzey Kafkasya Ulusları Diasporalarına ait bazı organizasyonlar, 19. yüzyıl Çerkes, İnguş ve Çeçen soykırımının tanınması için Gürcistan parlamentosuna müracaat ettiler. Gürcü parlamenterleri sorunu incelemeye hazır oldukları yönünde açıklamalar yaptılar. Ardından, bu konu hakkında artan ajitasyonlar neticesinde rafa kaldırdılar.

Bu günlerde, bir buçuk ay kadar sonra Gürcistan parlamentosunda, bu sorunun, resmi olarak görüşüleceği belli oldu. Fakat, 19. yüzyıldaki bu olaylar ‘Genosit-Soykırımı’ olarak değil sadece ‘Etnik Temizlik’ terimi ile tarif edilecek.

Böylesi bir formülizasyon, Çerkes aktivistlerin bazılarının ümitlerini boşa çıkartan nitelik taşıyor.

Gürcistan parlamentosu, birbuçuk asır kadar önce olan bu trajik olayları, nasıl rahatsızlık vermeyecek şekilde formülüze edeceği, tariflendireceği üzerine üç aydır arayış içerisindeydi.

Bu yılın bahar aylarında Kuzey Kafkasya halklarının diasporadaki  bir grup organizasyonları Gürcistan parlamentosuna müracaatta bulunmuştu.

Bu organizasyonlar müracaatlarında yazdıkları gibi, 19. yüzyıl ortalarında Çarlık Rusyası döneminde olan ‘Çerkes, İnguş ve Çeçen Soykırımı’nın tanınmasını  istemişlerdi.

Bu tarihlerde ‘Genosit-Soykırım’ kelimesi Tiflis’te kimsenin aklına soru işareti getirmemişti. İlk başlarda bu fikir büyük bir heyacanla karşılanmış iki ay içerisinde karara bağlanıp kabul edilmesi düşünülmüştü.

Ama bu sorunun etrafında kaldırılan büyük ajitasyon sonucunda, karar alınması bir kenara bırakılmış, öncelikli olarak tarihsel araştırmalar yapılmasının kaçınılmazlığı sonucuna varılmıştı.

Bu prosseste yönetici olanlardan parlamenter Nugzar Tsikluari bu gün ‘Eko Kafkas’a verdiği demecinde; yaklaşık bir buçuk ay kadar sonra yapılacak oylama ile karar verileceğini söyledi. O zamana kadar daha iki parlamento komitesi tarafından dökümanlar incelenecek.

Tsikluari son varyant olarak ‘Genosit-Soykırım’ kelimesi yerine ‘Etnik Temizlik’ deyimi ile formülüze edilerek karar metninde yer alacağını belirtti.

Tsikluari böylesi bir sonuca, bir grup Gürcistan parlamenterinin tarihçilerle yaptıkları kosülüdasyon neticesinde vardıklarını açıkladı.

İktidar Partisi liderlerinden Nugzar Tsikluari; “Bizim bakış açımıza göre, bu; milliyetçi sebeplere dayalı etnik temizlikti. Ve bu Genosit-Soykırım diye söylenebilir mi – bu sorun hakkında ben otorite sahibi değilim. Ben akademik çevrelerle onların temsilcileri ile hukuki konularda uzmanlarla konsülüdasyonda bulunmaya ihtiyaç hissediyorum ve tabiiki Gürcistan hukuk komitesinin pozisyonuda çok önemli.” dedi.

Bu fikrin ilk dile getirildiği  günlerde Gürcistan’da bunun kabul edilmeyeceğini düşünen kimse yok gibiydi. Pek çokları Tiflis’in konuya merakı altında politik çıkarların yattığını gördü.

Çünkü bu bir buçuk asır kadar önceki kanlı olaylar Krasnodar Krayı, Soçi Olimpiyat Oyunlarının gerçekleştirilmesi planlanan bölgede olmuştu.

Bazı Çerkes organizasyonları, son bir kaç yıldan beri ‘Barış Oyunları’ diye tanımlanan olimpiyatların, kıyım sonucu ölen atalarının kemiklerinin üzerinde yapılmasını ahlak dışı bulduklarını söyleyerek protesto ediyorlar.

Bu yıl Soçi Olimpiyat Oyunlarının boykot edilmesi Gürcistan parlamentosunda da ses buldu. Buna sebep olaraksa “Abhazya ve Güney Osetya’nın işgali” gösterildi.

Çerkes hareketi aktivistlerinden yurt dışında yaşayan Fatima Tlisova; yaklaşık bir buçuk yıl gibi bir sürenin Gürcistan tarafından 19. yüzyıldaki soykırımın kabul edilmesinin karara bağlanması için görüşmelerle kaybedildiğini söylüyor.

Tlisova; bu soruna dair Gürcistan tarafının özel ilgisinin son bir kaç ayda ortaya çıktığını belirtiyor.

O, geçtiğimiz baharda, Gürcistan parlamentosuna yapılan soykırım müracatını imzalamak için Tiflis’e gitmişti.

Günümüzde ise Tlisova  alınması kararlaştırılan “yumuşak formülizasyon”un “ümit kıran” nitelikte olduğundan bahsediyor.

Dünya Çerkes Kongresi temsilcisi Fatima Tlisova ‘Eko Kafkas’a; “Gürcistan parlamentosunun alacağı karardan bir şüphem yoktu. Şüphem ‘Genosit-Soykırımı’formülüzasyonu üzerine idi. Ve nitekim bu sanılarım doğrulandı, daha  yumuşak bir formülüze ‘Etnik Temizlik’ kullanılıyor. Evet ben anlıyorum, Gürcistan parlamentosu iki yönlü düşünce içerisinde. Politik spekülasyon yaptığı yönünde itham ediliyor, çünkü konu olan şey Kuzey Kafkasya ulusları ile ilgili.” dedi.

Fatima Tlisova’nın ifadelerine göre ‘Genosit-Soykırım’ hakkında Gürcistan parlamentosu tarafından alınacak karar Eski SSCB ülkeleri ve Baltık ülkelerince de bu konunun oylanması için dönüm noktası olacak niteliklerdeydi.

Tlisova; Gürcistan’ın fomülüzasyonunda ‘Etnik temizlik’ ibaresinin yer alması halinde bile, görüşmelere devam etmeyi planladıklarını söylüyor.

Olesya Vartanyan


Kaynak: Ekhokavkaza.com
21 Eylül 2010
Cherkessia.net


Bu haber toplam 1605 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net