Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kube Nurhan Fidan
"...KÖPEĞE ATEŞ EDERİZ !"
18 Aralık 2013 Çarşamba Saat 21:41
Bu sözcükler kafamın içinde dönüp durdu bir kaç gün boyunca "Susturmazsan köpeğe ateş ederiz!’"  Çerkesya'da yaşayan bazı aktivistlerin saatlerce arama yapılan evlerine girilirken polisin söylediği  cümle bu. Ve bu cümle, o birkaç güne anlam verecek çarpıcı bir metafor kaydı olarak hafızama çakıldı kaldı.

Geçtiğimiz Cuma akşamı (13 Aralık) Şhalaxho Ragıp ve Jade Wumar’ın "Çerkesya'da tevkifatlar başladı" anonsuyla Facebook sayfalarına düşen haber sonrası hummalı bir şekilde bilgilenebilme arayışına girmiştik. Sabah saatlerinde başlayıp öğleye uzanan gözaltı sürecinden kesin bilgileri  almamız akşamı bulmuştu. Ve aynı saatlerde Cherkessia.net sitesinin info adresine yıldırım hızıyla bilgilendirme veya bilgilenme isteği notları gelmeye başlamıştı.  Çerkesya'da yaşayan arkadaşlardan, sivil toplum kuruluşu sorumlularından ve olayı bir an önce haber yapmamızı, diasporaya duyurmamızı isteyen insanlardan mail yağmuruna tutulduk.  Şaşkınlığımız geçince arkadaşlarla hemen bir durum değerlemesi yaparak gelişmeler karşısında neler yapacağımızı konuştuk.

Khuade Adnan’ın gözaltına alındıktan sonra sorgu için pazartesi randevusu verilerek salıverilmesi bilgilenmemiz için can damarı oldu adeta. Adnan’ın eve döndükten sonra emanet bilgisayardan bize geçtiği bilgilerin ışığında siteye girilecek haber hızla hazırlandı. Neredeyse tüm gün güvenlik şubesinde kalan birisinin bunca net ve ruha dokunan şekilde detaylı bilgilendirme yapabilmesi sanırım iradi bir sağlamlığın tescili aynı zamanda. Bknz: Khuade Adnan’ın yorumlarının da bulunduğu ilgili haber linki; http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6014  Daha sonra muhaberat trafiği içinde olan tüm arkadaşlar için, gece mesaisi sabahın ilk saatlerine kadar ve ertesi gün aralıksız sürdü.  Pazartesi günü sorgulamaların devam edeceği bilgisi üzerine, Pazar günü (15 Aralık) RF Konsolosluğu önünde basın açıklaması ve protesto kararı yine aynı hızla alınmıştı bile.

Çerkesya'da ki dişe dokunur haber sitelerinin birer birer kapatılması yüzünden Xekude ki aktivistleri  ve toplumsal olaylara duyarlı insanlarımızı mümkün olduğu kadar doğru bilgilendirme sorumluluğu Cherkessia.net çalışanlarının üzerine kalmıştı. Arkadaşlarımız da bunun sorumluluğu ile sadakatli bir çalışma ve organize olma becerisi gösterdikleri için, sanırım bu sınavdan başarılı çıkabildiler. 

Çerkes aktivistlere yönelik baskılara karşı yapılacak basın açıklaması zamanına kadar Türkiye de Çerkes siyaseti ile ilişiği olan tüm diaspora aktörlerinden destek - dayanışma telefonları ve mesajları hepimizin yüreğini büyüttü. Çerkeslerde zor zamanda birlik ruhunun adı olan "Qinır zade’tiy!"  Türkçesi "Zor zaman hepimizindir!" sözünün gerçekliği bir kez daha test edilmişti.

Basın açıklaması eylemimizin hızla ve olaysız sona ererek, haberini her platforma geçmemiz sonrası iki günlük uykusuzluk yerini "bir şey yapmış" olmanın müsterihliğine bırakmıştı.  Ve "Qinır zade’tiy!" diyen kadim halkın çocukları olarak, bu sözün yaşadığımız zamanda bir karşılığı olduğunu görmek belki de hepsinden daha değerliydi. Çerkesya  ideali için çalışan, Çerkes ulusal sorunu için çözümler üretmeye çaba gösteren Xekude ki bir avuç yürekli aktivisti diasporanın her alanda kollaması, yalnız olmadığını  göstermesi ve dayanışma için fırsat kollaması gerekiyor. Bu durum mıh gibi ve çıplak bir gerçek olarak karşımızda duruyor adeta.  Ve Gelişen- gelişecek olaylar, bizleri bu yöne doğru doğal kaldıracıyla sürüklüyor.

İkinci sorgulamalar sonrası Çerkesya aktivistlerinin tümünün serbest kalması sevindiriciydi. Ancak ilerleyen zamanlarda yine ne gibi senaryolar olacağı meçhul. Sorgulanma nedeni olarak gösterilen vahabi terörist için bir yerlerde yeni senaryolar üretilmediğini kimse bilemez tabi ki. Kaberdey  Balkar Khase sivil hareketi başkanı İbrahim Yağan, kendisinin de aralarında bulunduğu aktivistlerin gözaltına alınmasını Soçi Olimpiyatlarına bağlayarak, "Güvenliği sağlama konusunda çalışmalar devam ediyor, galiba güvenlik güçlerimiz daha akıllıca bir şey düşünemedi."  diyerek ortaya saçılmış legoları tam bir hatip becerisi ile yerine koymuş oldu.   
                            
Krasnador Sorgulamaları için, Kaberdey Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatıjıko’nun Rusya Federasyonu Başsavcısına yazdığı mektup demokrasi dersi niteliğinde. Bknz: İlgili mektupun Türkçe çevirisinin linki; http://www.cherkessia.net/news_detail.php?id=6025 Valeri Hatıjıko bir devletin kendi koyduğu kuralları ile çelişkiye düştüğünde onlara aynı kurallar ile ders verip mukavemet edecek nitelikte insan hakları aktivisti olduğunu bu olayla bir kez daha göstermiştir.

Çerkesya'da bu ve benzeri operasyonlar yine aktivistleri hedefleyerek ilerleyen zamanlarda olmayacak mı? Olması kuvvetle muhtemeldir. Ancak sanırım ki bize düşen sorumluluk, Xekude yaşayan, orada ki koşulların elverdiği ölçüde Çerkes sorununa sahip çıkan Çerkesya aktivistlerine her durumda ve olayda güçlü destek mekanizmasını devreye almaktır. "Biz varız burdayız, ayaktayız ve bir gözümüz oradadır bilesiniz" mesajını verebilmektir.

Şhalaxho Ragıp’ın basın açıklaması eyleminden önce yaptığı olağan üstü belagat kodları içeren kısa ajitatif Çerkesce konuşmasının bir bölümünde dediği gibi:

Tı xekujım yı’zıfxer,  qi’nı ma’fem xat’me, qi’nır zade’tiy!  Tlepkım yı ofı zade’tiy !
Qi’nır qin’ma  za’detxışt !  apoğur worı sarı!  Xe’çıpa zığo’tıştri  ta’rı

Xekude ki insanlarımız zor günde ise, o zor hepimizin! Ulusun sorunu da hepimizin!
Zoru bugün aşmalıyız!  Buna destek olacak kişi SEN’ sin BEN’im !  Bunu aşacak olan da yine bizleriz!


Bu yazı toplam 5175 defa okundu.





hapi cevdet yıldız

Barışçı, demokrat ve yurtsever Çerkeslere çağdışı, insanlık dışı Vahabi terörizmi elbette bulaştırılamaz. Adıgeler arasında öyle Suudi kişiler barınamazlar. Adıge kültürü almış biri asla o düzeye düşmez. Adıgelere yapılan saldırılardan amaç o bahane adı altında gözdağı vermekti. İlk saldırıda Rus bunu başaramadı. Ama unutmamak gerekir, faşizm statik değildir, saldırmak zorundadır. Saldırmazsa ayakta kalamaz, işlevi biter. Yeni bahaneler uydurup yine saldıracaktır. Olağanüstü dönemlerde ispata, delile de gereksinim duymaz.
Bir Vahabi militana yataklık yapmak gibi uydurma bir iddia bile cezalandırılmak için yeterli olur. Bu bakımdan dikkatli olmak, herşeyi yasalar uygun olarak yapmak, karşı tarafa açık vermemek gerekir. Karşı taraf dürüst değil, kötü niyetli.

Rus Adıgelerden Soçi Olimpiyadına destek vermelerini istiyor. Destek verenler var ya. Böyleleri Nalçik, Çerkessk, Maykop, Tuapse, Lazarevsk ve Soçi'de mebzulen var. Rus bu tür piyonların bağırtılarının işe yaramadığını görmüş olmalı. Etkili sesleri susturup meydanı işbirlikçilere açmak istiyor. Boşuına. Çünkü sen Olimpiyat meşalesini işgalci Rus Kazaklarına, Ruslara taşıtmayı kafana koymuşsun, Çar II. Aleksandr'ın varisi ve takipçisisin.

Utanmadan, Adıgelere problem yaratmadan, fazlaca da ses çıkarmadan bir köşede danset, turistleri eğlendir diyecek ve destek isteyeceksin. Öte yandan Adıge Cumhuriyeti'ne ekonomik cezalandırma, Şapsığlara açık asimilasyon politikaları uygulayacak, Kabardeyleri de topraksız köylü ekonomisine rıza göstermeye zorlayacaksın. Yine alkış bekleyeceksin. Olmaz.
Yağma yok, geçti o günler...

22 Aralık 2013 Pazar Saat 10:41
Emin Ali Erden

Mayıstan mayısa aylar öncesinden yapılan hazırlıkla yapılan 21 mayıs ta kime yönelik olduğu anlaşılmayan karadenize ağıta dönüşen eylemlerden sonra bu hızlı tepki şaşırtıcı geldi.El yordamıyla bir şeyle oluyor her ay yapılan protesto tv istekleri cılızda olsa çerkes aktivizminin nüvesini oluşturuyor.Cherkessia net boyutunda bazen eleştiri yapmam grektiğini düşünsemde artılar daha ağır basıyor.Zor günler daha önümüzde bekliyor.Soçide olimpiyat biter ama çerkeslerin varlık mücadelesi devam eder.cherkessia net belki yaralı ama asla yılgın yorgun değil.Eleştirilerimin bugün yeri değil.Başarılar diliyorum.

21 Aralık 2013 Cumartesi Saat 16:23
Magdur Solcu Yurtsever

Anti xekupse,sen zaten magduriyeti fenerle arayan birisin.Mağdur olmak için nasil gipta ile olaylari izledigini butun kamuoyu biliyor.Ama kiskanma,yakinda sen cikarsin uyduruk bir olayla,beklemedeyiz...

20 Aralık 2013 Cuma Saat 23:46
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net