






Çerkesya ülkesi 150 yıl önce tüm dünya haritalarında açıkça gözüküyordu. Tüm resmi evraklarda ve diplomatik Avrupai süreçlerde yer almıştı. Çerkesya sorunu;devletler nezdinde, parlamentolar nezdinde tartışılmaktaydı.
Prof. Almir Abreg, Tarihçi
Çerkesya ve Çerkesler, kendi türü içinde bağımsızlığın ve özgürlüğün sembolü olmuştur. Ülkede bir sürü sınır dışından gelen gönüllüler belirmiş ki, bu gönüllülerin içinde bazı kaynaklara göre Ruslar da vardı bu gönüllüler savaşlarda Çerkesler tarafında savaştılar. Bu ülke tüm kaynaklarında teyid ettiğine göre, Kuban nehrinin Kuzey batısından itibaren Güney doğuda da Bzıp nehrine yada Gagra’ya kadardı.
Bunun böyle olduğundan çok emin olmayanlar, bu kartografik bilgileri kontrol ettikten sonra eminim ki doğruluğundan emin olacaklar.
Ancak nedense XIX. y.y. da Rus kaynakları Çerkesya’dan seyrek olarak bahsetmeye başladılar. Haritalarda ve raporlarda da önce seyreldi sonrada tamamen kayboldu.
Onun yerini ise meçhul, tarihi coğafik gerçekliği ve mantığı olmayan boş bir Batı Kafkasya deyimi aldı.
Mesela 1859’a kadar olan savaşlarda görev alan asker ve subaylara verilen madalya ve ödüller için Dağıstan ve Çeçenistan’ın fethinde gösterdiği yararlılıktan ötürü deyimi kullanılırken, 21 Mayıs 1864 den sonra, o bölgede savaşan askerlere Batı Kafkasya’nın fethi için gibi içi boş saçma bir nitelendirme yapılmıştır.
İşte bu yüzden kesinlikle bu Çerkesya ve Çerkesler nereye kayboldu diye özel bir araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Bu yapılmaz ise, mevcut formatta bu araştırmanın sebebi olan şeyin varlığını açıklamamız mümkün olmamaktadır. Bunun açıklamasını yaparken, o dönemde Çarlık Rusya’sı diplomasisi ve generallerinin kendilerine vahşi Batı Kafkasya’da hangi misyonun verildiği ve neden bu olayların yaşanmasının gerekli olduğunu açıklamaları gerekecektir.
Buradaki amaçlardan birisi, herhalde bir şekilde Avrupa’nın oluşumu aşamasında buraya destek verenleri ahlaken ve moral olarak geriletme düşünülmüş olabilir. Tabi ki Çerkesya’ya haritalarda Batı Kafkasya adını vererek, tüm sınırları değiştirerek ilerde olabilecek bölgeye dair tartışmalarda karşı tarafı yanıltma amacı güdülmesi de kuvvetli bir seçenek.
Prof. Almir Abreg, 9 Ekim 2016
Kaynak: http://www.natpressru.info/index.php?newsid=10735
Çeviri: Кушу Ф.
Cherkessia.net, 12 Ekim 2016
***
Альмир Абрегов: Когда я думаю об исчезновении страны Черкессия
Я думаю о стране Черкессия. 150 лет назад она была четко обозначена на всех картах мира. Более того, она фигурировала во многих документах, в том числе и дипломатических, а также и в европейской периодике. Вопросы Черкессии обсуждались государственными и общественными деятелями разных стран, в том числе и в парламентах.
Альмир Абрегов: Когда я думаю об исчезновении страны Черкессия
Черкесия и черкесы стали своего рода олицетворением борьбы за независимость и свободу. В стране появились волонтеры, принимавшие участие в войне на стороне черкесов. Ее главными рубежами согласно всем источникам, зарубежным и русским были: на северо-западе устье реки Кубань, а на юго-востоке река Бзыбь или Гагра.
Сомневающиеся могут проверить эти картографические данные, но и после этого они смогут убедиться, что это соответствовало действительности.
Но в ХIХ веке название Черкессия стала изредка упоминаться в российских источниках: реляциях, сообщениях и на картах (российских), а затем вообще исчезла. Вместо этого появилось безликое, аморфное и, не отвечающее историческим реалиям того времени, географическое название – Западный Кавказ.
Примечательно и то, что, если российские военные награды после окончания войны на Северо-Восточном Кавказе в 1859 году обозначались как «За покорение Чечни и Дагестана», то аналогичные медали и ордена, которыми награждались солдаты и офицеры после 21 мая 1864 года, носили абсурдное, нелепое и, ни к чему не обязывающее название – «За покорение Западного Кавказа (1864)».
Я думаю, что необходимо провести специальное исследование этого феномена, поскольку с устранением названия Черкессия стала исчезать военная история целого народа – адыгов (черкесов) и их страны.
В данном формате невозможно указать на причины и следствие этого явления, но ясно одно – здесь не обошлось без участия российской дипломатии и генералитета, которые были мобилизованы на идеологическое обоснование «культуртрегерской» миссии российской армии, якобы приобщавшей к цивилизации дикие племена Западного Кавказа.
Кроме того, преследовалась также цель – сбить волну восхищения и поддержки, хотя бы и моральной, которые преобладали в общественном сознании Европы.
И, наконец, устранение названия Черкессия – страны, ставшей предметом борьбы великих держав, и замена его на Западный Кавказ, должны были спутать карты всех участников международных отношений, чтобы убедить их в отсутствии предмета этого спора.
Альмир Абрегов


Sayın Almir Abreg doğruyu yazıyor. Rus kurnaz ve bilinçli. Herşeyi sistemli yapıyor. Büyük bir danışmanlar ordusu vardı. Çerkesya adına sansür koydu, çünkü bu adı ve o adı taşıyan ülkeyi silmek istiyordu. Bunun için Kuzeybatı Kafkasya gibi coğrafi konum ifade eden terimler kullanmaya başladı. Çerkesya yerinde Yeni Rusya (Novorossiya) kurmak istiyordu. 1828-1829'da Çerkesya kıyılarını ele geçirmeye başladığında kurduğu en büyük limana "Novorossiysk"= Yeni Rusya Kenti adını vermişti, bu ad hâlâ devam ediyor.
1917'de Ekim devrimini gerçekleştirenlerin hakim ideolojisi Rus milliyetçiliği değildi. Bu neden 1922'de tamamen Ruslaştırılmı eski Çerkesya ya da yeni Novorossiya'da bir Adıge Özerk İli (oblast) kurulmasına izin verildi. Bu durum Rus bedenine batmış bir diken gibi. Rus milliyetçileri 2006 yılında Adıge Cumhuriyeti'ni fesetmeyi, Adıgey'i Krasnodar Kray'a bağlamayı denediler. Sanırım Rus olmayan cumhuriyetlerin tepkilerinin büyümeye başlaması karşısında vazgeçtiler.
Bunu bilmeli ve ona göre gerçekçi bir strateji izlemeliyiz.
Sayın Abreg'in sözlerinde düzeltilmesi gereken bir yanlışlık görüyorum. Güneyde Çerkesya sınırı Bzıb Irmağına veya Gagra'ya uzanıyordu diyor. Gagra içerideydi, aslında Pitsunda'ya uzanıyordu. Düzeltirim.
Çerkesyada yaşayan bir tarih profesörünün ağzından bunları duymak şaşırtıcı ve sevindirici. Devamı gelsin inşallah.
13 Ekim 2016 Perşembe Saat 01:12