Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kabardey'de 21 Mayıs Anma Etkinliği Yasaklandı!
16 Mayıs 2022 Pazartesi Saat 13:59
Kabardey-Balkar yetkilileri, 21 Mayıs’ta geleneksel hale gelen yürüyüş etkinliğini yasakladı.

 

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezinin aktardığı bilgiye göre, Siyasi Baskı Kurbanları Derneği Kabardey-Balkar Şubesi Başkanı Marx Şahmurzov ve halk figürü Adam Medaliyev , Hauvti Şeriyev, Kabardey-Balkarya’nın başkenti Nalçik’te 21 mayıs Çerkes soykırımı ve sürgün gününde geleneksel hale gelen yas yürüyüşünün yasaklanmasını eleştirerek bu yasağın kaldırılması talebiyle Cumhurbaşkanı ve yetkililere çağrıda bulundular.

Çağrıda, tren istasyonundan başlayan ve Lenin Caddesi – Balkarskaya Caddesi – Şogentsukov Caddesi – Keşokov Caddesi ve “Hayat Ağacı” anıtında son bulan güzergahta yapılan halk yürüyüşünün yıllar içinde Çerkes halkının yaşadığı en büyük trajedinin kamusal alana taşıma ve anma etkinliği pratiğinin ayrılmaz bir unsuru olduğu belirtildi.

 

Çok uluslu cumhuriyette ve komşu bölgelerin hemen hemen hepsinin temsilcilerinin geleneksel geçit törenine katıldığı gerçeği göz önüne alındığında, savaş kurbanlarını anma etkinliğinin tüm bölge halkları arasındaki iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirdiği vurgulandı.

 

Çağrı metninde COVID-19 kısıtlamalarının kalktığına vurgu yapılarak 21 mayıs etkinliklerine izin verilmesi gerektiği belirtildi : ‘'Atalarımızın yaşadığı trajedinin layıkıyla anılmasının önündeki tek önemli engel, COVID-19 salgınındaki yeni bir dalga olabilir. Bilindiği üzere, artık vaka sayıları azalmaya başladı. Önceki iki yılda, kıskanılacak bir disiplin sergileyen Çerkesler, Cumhuriyet liderliğinin enfeksiyonun yayılmasını azaltmayı amaçlayan tüm planlarını takip ederek alınan tedbirlere uydu. Bununla birlikte şimdi, COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması akabinde, 21 Mayıs Yas gününe adanan etkinliklerin tam ölçekli düzenlenmesi önünde hiçbir engel olmadığı açık görünüyor. Bu, 9 Mayıs Zafer Bayramı’ndaki kitlesel etkinlik deneyimiyle de kanıtlanmıştır.’

 

Rusya Federasyonu Anayasası’nda yer alan “Vatandaşların barışçıl yürüyüşlerde toplanma hakkına sahiptir.” 31. maddesine atıfta bulunan metinde Cumhurbaşkanı Kazbek Kokov’un babası ve aynı zamanda Kabardey-Balkarya Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı olan Valeriy Kokov’un 30 yıl önce tarihi hafızalarında acı çeken Çerkes halkının acılarını içtenlikle paylaştığı belirtilerek 21 Mayıs etkinliklerine bir kısıtlama getirilmemesi talebi iletildi.

 

Kaynak: https://ghuaze.net/kabardey-balkar-yetkilileri-21-mayista-geleneksel-hale-gelen-yas-yuruyusu-yasakladi/?fbclid=IwAR3kJlKIGyMsA8pklNN0PHgpOIx8L2FsUJsV1ShfJizMKAhC7IIZUjdVymc

 

Cherkessia.net, 16 Mayıs 2022 


Bu haber toplam 1744 defa okundu.


Ömer Şahin

Soçi Kis Olimpiyat Oyunlari oncesi bir 21 Mayıs Cerkes Soykirim ve Sürgünü Anma Programinin videosunu seyrettigimde, kucuk cocuklarin yol boyu buyuk Adíge Bayragimi milli kıyafetlerinizle tadiyor, halk sessizce caddede atlari ustunde sadece " Adıge Wey Wey" diye haykirisina eşlik ediyordu.

150 yildir Adige Halkinin icinde birikimis tarihi acinin yuzlere yansiyan kederi, zor tutulan kabarmis bir öfke okunuyordu. O an hissettiklerimi etrafimdakilere soyledim.

"Bu anma etkinligi her yil artarak büyüyecek, o kadar etkili olacak ki Rusya bundan rahatsiz olacak. Ve bir gun bunu da yasaklayacaklar."

Ve ilk bahane bu yil bulundu. İlk yasak da geldi. Rusya ne isterse direk kendisi değil FSB araciligiyla fikte ettirerek yerel yonetimlere uygulatir. Ukrayna Savasinda tum kamu dernek, devlet kurumlari ve yazarlara ayni kalemden cikmis Rusyaya destek kampanyasi yürütmesi gibi...KB Devlet Başkanı daha da ileri gidip yasaya uymayanlara cok sert mudahale edilecegini de söylüyor.
Bol keseden Rusya yanlisi polikalari uygula, nasıl olsa iktidara halkin tarafindan degil, kuklasi oldugun Rusya tarafindan ataniyorsun. Bu halk da seni icraatlarinla sonsuza kadar unutmaz, hakettigin sekilde yadedilirsin.

16 Mayıs 2022 Pazartesi Saat 21:26
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net