Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çerkes Halkının Emektar Değeri Bgajnoko Barasbi'yi Saygı ve Rahmetle Anacağız! / Бгъэжънокъо Барсбый сыдыгъуи лъытэныгъэ фытиӏэу, шӏуагъэкӏэ тыгу къэдгъэкӏыжьыщт!
09 Aralık 2020 Çarşamba Saat 11:49
Çerkes halkının etnoloji ve tarih bilimleri alanında büyük emekleri olan Kabardey -Balkar cumhuriyeti Beşeri Araştırmalar enstitüsü direktörü Bgajnoko Barasbi'yi her daim saygı ve rahmetle anacağız.

Çerkes halkının etnoloji ve tarih bilimleri alanında büyük emekleri olan Kabardey -Balkar cumhuriyeti Beşeri Araştırmalar enstitüsü direktörü Bgajnoko Barasbi'yi her daim saygı ve rahmetle anacağız. Mekanı cennet, ruhu şad olsun! 

Cherkessia. net Yayın Kurulu.

 

Адыгэ лъэпкъым и щIэныгъэлI, этнолог цIэрыIуэ, Тхыдэ щIэныгъэхэм я доктор, Къэбэрдей-Балъкъэрым Гуманитар къэхутэныгъэхэмкIэ и институтым и директору  илъэс 7-кIэ  къулыкъур ирихьэкIащ. Бгъэжьнокъуэ Барэсбий, и цlэр дэ зэи тщыгъупщэнукъым. И хьэдрыхэр махуэ Тхьэм ищӏ.

Cherkessia.net Тедзакӏо Куп

***

Bgajnoko Barasbi Kimdir:

Bğajnoko Barasbi  1947 yılında Zeyiko köyünde doğdu.

Kabardey-Balkar Bilim Merkezi İnsani Araştırma Enstitüsü, Tarih Bilimleri Doktoru, (1985)  1987’den itibaren etnoloji bölümü başkanlığı yaptı. 

2007'den Haziran 2014'e kadar Bilim Merkezi İnsani Araştırma Enstitüsü Direktörü, Antik Tarih ve Arkeoloji bölümünün Başkanıydı. 

200'den fazla bilimsel makalenin yazarı. "Kuzey Kafkasya Arkeoloji ve etnoloji " periyodik  dergisi’nin (Vestnik KBIGI) baş editörü, görevlerinde bulundu. 

Başlıca Eserleri: 

1. Adıge Etiket (Çerkes görgü kuralları). Nalçık,1978 

2. Çerkesler arasındaki iletişimin etnografyası üzerine yazılar. Nalçik, 1983 

3. Çerkes eğlenceler. Nalçik,1991 

4. Adıge Etiği. ( Adıge ahlaki değerler sistemi) Nalçik,1999 

5.  Hümanist etnolojinin temelleri. Nalçik, 2003 

6. Kanjal savaşı. Nalçik, 2008 7.Ahlakın antropolojisi. Nalçik, 2010 8. Adıge kadehlerinde kötülüğün reddi. Nalçik, 2010 

9. Ailenin sosyal organizasyonu: Çerkeslerin tarihsel etnografyasının materyallerine dayanmaktadır. Nalçik, 2010.  

10. Çerkesler (Adıgeler). Tiflis, 2010.

    

    

           

Cherkessia.net'in notu: 

Bgajnoko Barasbi'nin çalışmalarından seçme konular yazarımız Sn. Beşto Yılmaz'ın çevirileri ile sitemizde yayınlanmıştı. Okurlarımızın bilgisine sunarız.


Bu haber toplam 2698 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net