Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD Senatosu'ndan Rusya'ya Yeni Yaptırım!
15 Haziran 2017 Perşembe Saat 23:09
ABD’de Başkan Trump’ın Rusya yaptırımlarını kaldırma girişiminin önünü kesmek isteyen Senato, önemli bir karara imza attı.

 

ABD’de Başkan Trump’ın Rusya yaptırımlarını kaldırma girişiminin önünü kesmek isteyen Senato, önemli bir karara imza attı. Senato, Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerin işbirliği sonucu, Rusya’ya yaptırımların genişletilmesini öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

Böylece Trump’a imzaya kadar gidecek yeni bir süreç başladı. Kararda, mevcut yaptırımlarda Rus bankaları için ABD kuruluşlarının 30 gün olan finansman vadesinin 14 güne indirilmesi isteniyor. Enerji şirketleri ise bu vadenin 90 günden 30 güne indirilmesi isteniyor. Bu madde hayata geçerse, Rus şirketleri açısından finansman sorunu daha da ağırlaşacak.

 

Bu gelişme, Rusya ile yaptırımları kaldırma vaadiyle gelen Trump’ın “yumuşama” girişimlerinin Senato’da sert direnişle karşılandığı anlamına geliyor.

 

Amerika'nın Sesi (VOA) haberi, "Yaptırımların daha da ağırlaştırılmasını öngören yeni düzenleme, Beyaz Saray’ın yaptırımları gevşetmesi, askıya alması ya da sonlandırması durumunda Kongre’nin gözden geçirme şartını da kapsıyor” diye verdi.

 

ABD Senatosu Genel Kurulunda oylanan ve Amerikan başkanlık seçimlerine karıştığı iddiaları üzerine Rusya’ya yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısı 2 hayır oyuna karşı 97 evet oyuyla kabul edildi.

 

Partilerüstü anlaşma, Senato’da görüşülen ve İran’a yönelik yaptırımları içeren düzenlemede değişiklik şeklinde tasarlandı. Temsilciler Meclisi’nden de geçerse Başkan Donald Trump’a imzaya yollanacak.

 

Senato Bankacılık Komisyonu’nun Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri de bir açıklama yayınlayarak, yasa değişikliğine gerekçe olarak "Rusya’nın Ukrayna ve Kırım’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmesini, “küstah” siber saldırılarını, seçimlere müdahalesini ve Suriye’de devam eden saldırganlığını" gösterdi.

 

Böylelikle Rusya’nın enerji projelerine yönelik yaptırımların güçlendirilmesinin yanı sıra, insan hakları ihlallerine karışan, Suriye rejimine silah sağlayan, zararlı siber eylemlerde bulunanlar ve Rus istihbaratı ve savunma kurumlarıyla işbirliği yapanlara da yeni yaptırımlar uygulanacak.

 

Senato Azınlık lideri Chuck Schumer, bu ek yaptırımların Rusya’nın ve Amerika’ya müdahale etmeye çalışan diğer ülkelerin cezalandırılacağına dair güçlü ve partilerüstü bir mesaj yolladığını savundu.

 

Temsilciler Meclisi, Senato ve Adalet Bakanlığı’nın atadığı özel danışman, Rusya’nın ABD seçimlerine etkisi ve Trump’ın kampanyası ile olan bağlantılarını araştırıyor. Amerikan istihbarat dairelerinin ocak ayında yayınladığı raporda, Rus lider Vladimir Putin’in, başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın seçilmesini sağlamak için etki etme kampanyası emri verdiği öne sürülmüştü.

 

Rus Sputnik ajansı ise, "Rus bankalar için finansman vadesini 14 güne, petrol şirketleri için de 30 güne kadar kısıtlayan tasarı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’nin onayı olmadan yaptırımları zayıflatması veya iptal etmesini yasaklayan maddeyi de içeriyor” değerlendirmesini yaptı.

 

Senato’nun yaptırımları genişletmesine tepki veren Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, “Senato’nun şu anki duruşu ne dünyadaki genel durum ne de ikili ilişkilerimiz için uygun değil. Bir kısır döngü olduğu ortada, zira beklenen sonuç vermeyen önceki adım, daha sıkı ama daha etkili olmayan yeni adıma olan ihtiyacı dikte ediyor” dedi.

 

Temsilciler Meclisi’nin de tasarıya onay vermesini beklediklerini söyleyen Kosaçev, “Ama (ABD Başkanı Donald) Trump’ın ne yapacağına bakmak lazım, bu durumda bağımsız hareket etme yeteneğini koruyacak mı, yoksa iktidarda kalma içgüdüsüne mi yenilecek?” ifadelerini kullandı.

 

Senato’nun verdiği kararın üzücü olduğunu kaydeden Kosaçev, “Çünkü bu karar, çoğu ABD senatörünün durup eylemlerini analiz etme ve uygun kararlar alma yetenekte olmadığını kanıtlıyor” yorumunda bulundu. Kosaçev, “Senato, giderek gerçek dünyayla bağı kaybeden kendi yanılgı ve hırslarının esiri oldu. Bu açık bir üzüntü ve hayal kırıklığına yol açıyor” diye ekledi.

 

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabbarov da Kongre’nin nihai kararı ile ABD Başkanı Donald Trump’ın tepkisini beklemek gerektiğini belirterek, “Ama eğer bu tasarı kabul edilirse her halükarda yanıtsız bırakmayacağız” diye konuştu.

 

Kaynak:turkrus.com

Cherkessia.net, 15 Haziran 2017


Bu haber toplam 2132 defa okundu.


Metın Arlı

Şu an zaten ABD derin devleti ve Rusya,dolaylı bir savaş içinde. Fakat bu dolaylı savaş dahada ciddileşirse dünyayı, Avrupayı ve tabi ki bizi çok etkileyecek.Dünya ikinci bir soğuk savaşın eşiğindeyken aylardır bu konu hakkında TVde doğru dürüst tartışma olmaması ve sürekli iç meselelerin konuşulması şaşırtıcı. Senato Trump'ı adam etmeye niyetli, olmazsa da nasıl başından atacağını düşünür bir süre sonra mesela skandal çıkarır istifaya zorlar.

18 Haziran 2017 Pazar Saat 16:11
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net