Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kumpıl Murat Adıgey’de ki Sel Bölgelerini Ziyaret Etti
26 Mayıs 2017 Cuma Saat 18:05
23-24 Mayıs’ta Adıgey Cumhuriyetinin çeşitli bölgelerini etkileyen yoğun yağış nedeniyle seller meydana geldi. Koşhable, Cecehabl, Şewcenhabl yerleşimleri, selden en fazla etkilenen yerler.

 

26 Mayıs 2017, Adıge Mak

 

23-24 Mayıs’ta Adıgey Cumhuriyetinin çeşitli bölgelerini etkileyen yoğun yağış nedeniyle seller  meydana geldi. Koşhable, Cecehabl, Şewcenhabl  yerleşimleri, selden en fazla etkilenen yerler.

Sivil savunma ve doğal afetler komitesinin dün öğlen saatlerinde verdiği bilgilere göre; 260 evin avlusu ile 12 ev selden büyük oranda zarar gördü. Bölgede ki İki yaya köprüsü ve trafo merkezi selden etkilenen yerler arasında. Ayrıca 3 belediye sınırları içine giren 14 ev su baskınlarından zarar gördü.

 

Durumun en kötü olduğu yer Koşhable rayonu. Köylerden Fedz, Karmolina-Gidroitskiy, İgnatevskiy ve Krasnaya'da 187 evin avlusuna su girdi. İgnatevskiy köyünde 8 evi su bastı. Novoalekseyevski ve Dmitriyevskiy köylerindeki yaya köprüleri zarar gördü.

Blaşepsıne köyünü selden korumak için ‘’Maykop- Cacepsıbay’’ otoyolu çalışmalarına başlandı. Köyler dışında tarım arazileri de selden etkilendi. Cecehabl Rayonu’n da 55 bahçe ve 4 ev kullanılamaz hale geldi. Ayrumovske köyüne giden yol selden büyük oranda hasar gördü. Karayolu çalışanları onarım çalışmaları için bölgeye gitti. Kelermeske köyünde bulunan barajın taşmasından korkuluyor.

Şewcen rayonunda 18 bahçe dışında, trafo merkezi  ve  artezyen kuyuları selden etkilendi. İnsanların zarar görmemesi için Rayon okuluna, anaokuluna ve ‘’Свободный труд’’ çevresine henüz elektrik verilmiyor. 1.500 kişi içme suyu temin edemediği için görevliler bu evlere içme suyu götürüyor. Öte yandan Şewcen rayonunda ki 860 hektar ekili arazi sular altında. 

 

Adıgey Cumhuriyeti başkanı Kumpıl Murat ve yardımcıları, sel felaketini ve neden olduğu hasarları yerinde incelemek için Cecehabl ve Koşhable yerleşimlerini dün ziyaret etti. Sel felaketinin neden olduğu hasar çalışmalarını hızlandırılması ve zarar görenlerin rehabilite edilmesi için gerekli talimatları verdi. 


Haber:Ç'are Fatim


Çeviri: Kube Nurhan Fidan

Cherkessia.net, 26 Mayıs 2017 

***

Iофхэм язытет зыщигъэгъозагъ

ЖъоныгъуакIэм и 23 — 24-хэм Адыгэ Республикэм ичIыпIэ зэфэшъхьафхэм ощхышхо къазэращещхыгъэм къыхэкIэу чIыгур лъэшэу уцIыныгъэ хъугъэ. Ащ къыхэкIэу Кощхьэблэ, Джэджэ ыкIи Шэуджэн къоджэ псэупIэхэм псыр къакIэуагъ, цIыфхэр гумэкIыгъо хэфагъэх.

 

Граждан ухъумэнымкIэ ыкIи ошIэ-дэмышIэ IофхэмкIэ Комитетым къызэритыгъэмкIэ, тыгъуасэ щэджагъом ехъулIэу щагу 260-мэ, унэ 12-мэ, лъэсрыкIо лъэмыджитIумэ ыкIи трансформаторнэ станцием псыр акIэуагъ. Муниципальнэ образовании 3-мэ ахэхьэрэ псэупIэ 14-мэ ар акIэхьагъ.

 

Iофхэм язытет анахь зыщыдэир Кощхьэблэ районыр ары. Мыщ хэхьэрэ псэупIиплIымэ (къуаджэу Фэдз, къутырхэу Кармолинэ-Гидроицкэм, Игнатьевскэм ыкIи Краснэм) ящагуи 187-мэ псыр адэхьагъ. Къутырэу Игнатьевскэм дэт уни 8-мэ ар арыхьагъ. Поселкэу Новоалексеевскэм ыкIи къутырэу Дмитриевскэм апхырыкIырэ псыхъоу Фарзэ телъ лъэсрыкIо лъэмыджхэр ыгъэфыкъуагъэх.

 

Къуаджэу Блащэпсынэ псыр дэмыхьаным фэшI автомобиль гъогоу «Мыекъуапэ — Джаджэ — Псыбай» зыфиIорэр зэпатIыкIыгъ. Чылагъор къыухьэзэ псыр мэкъумэщ чIыгухэм акIэлъэдагъ.

 

Джэджэ районым ищагу 55-мэ ыкIи уни 4-мэ псыр акIэуагъ. Айрюмовскэ къоджэ псэупIэм екIолIэрэ гъогур тырихыгъ, джырэ уахътэ мыщ гъэцэкIэжьын IофшIэнхэр щэкIох. Келермесскэ къоджэ псэупIэм дэт псыубытыпIэм идамбэ псыр къыдэкIыным ищынагъо щыI.

 

Шэуджэн районым ищагу 18-м анэмыкIэу трансформаторнэ подстанцием ыкIи псыр къызычIащырэ скважинэм псыр акIэуагъ. ЦIыфхэм зэрар аримыхыным фэшI район еджапIэм, кIэлэцIыкIу IыгъыпIэм ыкIи къутырэу «Свободный труд» зыфиIорэм ичIыпIэ гъэнэфагъэхэм электричествэр аратыгорэп. Джащ фэдэу нэбгырэ минрэ ныкъорэ фэдизмэ зашъохэрэ псыр аIэкIахьэрэп. Ахэм псыр афащэ. Ащ нэмыкIэу мы районым щалэжьырэ мэкъумэщ чIыгухэм ащыщэу гектар 860-м псыр акIэхьагъ.

 

Псыкъиуным къызыдихьыгъэ тхьамыкIагъохэм агъэгумэкIэу, Iофхэм язытет зыщигъэгъозэнэу, цIыфхэм ягумэкIыгъохэр адигощынэу Адыгеим и ЛIышъхьэ ипшъэрылъхэр пIэлъэ гъэнэфагъэкIэ зыгъэцэкIэрэ КъумпIыл Мурат Джэджэ ыкIи Кощхьэблэ районхэм тыгъуасэ ащыIагъ. ГумэкIыгъом идэгъэзыжьын фэгъэзэгъэ пстэуми яIофшIэн нахь агъэлъэшынэу, псыр къызыкIэогъэ цIыфхэм анаIэ атырагъэтынэу республикэм ипащэ афигъэпытагъ. Мыщ фэгъэхьыгъэ игъэкIотыгъэ тхыгъэ тигъэзет изичэзыу къыдэкIыгъо къихьащт.


Bu haber toplam 3439 defa okundu.


hapi cevdet yıldız

Nartolog Hadeğale Asker ve arkeolog Tev Aslan tarafından da değinildiği gibi, Çerkesya akarsularının bir özelliği var. Kuban'a dökülen kolların sağ (doğu) yakaları daha tümsektedir. Bu nedenle atalarımız, daha yoğun olarak akarsuların sağ yakaları boyunca yerleşmişlerdi.

1859 istilası sonucu Adıgelere Kuban ve Laba ırmaklarının orta sol yakaları bırakıldı. Irmakların tümsek, daha yüksek olan sağ yakaları ise Rus yerleşimcilere tahsis edildi. En son aşama, 1864 soykırım ve sürgünü sonucu, Belaya Irmağı (Şhaguaşe) ile Karadeniz arası alan ya da son bağımsız ülke Çerkeslerden boşaltıldı ve burası bir Rus ülkesi haline getirildi.

Bu gibi nedenlerle bugünkü Adıge Cumhuriyeti'nde de Adıge yerleşimleri ırmakların solunda (tümsek alanlarda değil çukurda) kaldığı için sık sık sel afetine uğramaktadır.

Cumhuriyet ekonomisi cılız olduğu, mevcut ekonomide de Rus ağırlığı bulunduğu için, Moskova da gerekli yatırımları yapmadığı için felaketler daha çok Adıge yerleşimlerini vuruyor. Çünkü Rus yerleşimleri Laba ve Şhaguaşe ırmaklarının (Belaya) sağ yakasında (tümsekte) bulunduğu için şanslılar.

30 Mayıs 2017 Salı Saat 09:04
EMİN (AWTLE)

Son yıllarda çok fazla sel felaketi yaşanmaya başlandı Adıgey'de. Bu işte bir bit yeniği olmasın?

27 Mayıs 2017 Cumartesi Saat 17:42
Şhavuej Emre

Тхьам псынк1э къафеш1. :((

27 Mayıs 2017 Cumartesi Saat 00:02
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net