Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Caucasus Times:İnsan Hakları Mahkûmu Adnan Khuade!
05 Eylül 2016 Pazartesi Saat 23:42
Türkiye’ li repetriant ve Çerkes Aktivist Adnan Khuade, Çerkes sorunu politikası içinde ilk siyasi mahküm olarak tarihte yerini alabilir.

 

İnal Kardnov, Caucasus Times, 30 Ağustos 2016

Türkiye’li repetriant ve Çerkes Aktivist Adnan Khuade, Çerkes sorunu politikası içinde ilk siyasi mahküm olarak tarihte yerini alabilir.

Bakıldığında mahkemesi devam eden Adnan Khuade dosyası sipariş edilmiş bir karakter taşımakta. En son 24 Agustos’ta olan duruşmasına bakılınca;hakkında yapılan suçlamalarla ilgili mahkümiyet süresini kısaltıcı yeni bir yasada çıkmış olmasına rağmen tutukluluk süresini 3 ay gibi bir rekor süreye uzatılması, onun dosyasının aslında tarafına atfedilen basit bir suçun aksine politik motifler taşıdığını gözler önüne seriyor.

 

İnsan hakları örgütleri henüz daha onu bu sınıfa almamış olsalar da, yargılanmış olduğu mahkeme onun tüm sosyal ve fiili hayatını mahkumiyet altına alarak Adnan Khuade'yi insan hakları mahkümu haline getirmiştir.

 

Adnan Khuade Mayıs 2016 dan beri hapishanededir. Onun tutuklanması tamda Türkiye Rusya krizinin patlak verdiği, Rusya’da okuyan öğrencilerin Rusya da çalışan bir çok insanında zulme uğratıldığı zamanda olmuştur. Bu dönemde yaşananlara en büyük örnek; Adıgey üniversitesinin daha önce Türkiye’de ki üniversitelerle başlatmış olduğu Çerkes Dili ve Edebiyatı’nın Adıgeyli öğretmenlerle Türkiye’de eğitimi çalışmalarını bu kriz dolayısıyla durdurmuş olmasıdır.

 

Adnan Khuade trafik polisi görevlilerine rüşvet vermeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklanmıştı. 16 Mayıs’ta ki ilk mahkemede onu rüşvet vermek suçlamasıyla dava ettiler. Daha sonra bu suçlama 20 Mayıs da değiştirilerek rüşvet vermeye teşebbüse dönüştürüldü ve en sonunda 24 Agustos’ta yapılan tutukluluk süresinin uzatılması kararıyla, tutukluluk süresi 3 aya çıkmış oldu.

 

Nat press’in konuyla ilgili verdiği bilgilere göre; onun avukatları mahkemeye, aslında ilk tutukluluktan itibaren onun tutuklu olarak yargılanması kararının haksız bir karar olduğunu söylediler. 

Bu açıklamaya göre, Adnan Rusya Federasyonu vatandaşı ve Rusya Federasyonu’nda yaşayan bir kızı, oğlu bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi var. Bu güne kadarda herhangi bir suçtan cezası yok. Ayrıca çifte vatandaş olması onun tutuksuz olması durumunda kaçacağı anlamına da gelmemekte. Ayrıca önemli bir noktada, avukatlar mahkeme sırasında hakime suçlaması yapılan benzer suçlar konusunda 3 Agustos’ ta çıkan yeni bir yasa ile bu ve benzeri suçlara öngörülen mahkumiyet cezası artık eskisi gibi 6 yada 8 yıl olmayıp sadece 1 yılla sınırlandırılmış. Bundan da anlaşılacağı üzere artık ona öngörülen ceza ağır cezadan çıkıp hafif cezalara girmektedir. Yani aslında hakim istese bu duruşmanın yapıldığı gün onu tahliye edebilirdi. 

 

Nat press’in ilgili haberinde belirttiği gibi, galiba bu suçu sipariş edenler titizlikle tembihlemişlerdi ki hakim onu serbest bırakmadı. Çerkes aktivistlere göre, Adnan Khuade’ye yaşatılan tüm bunların esas sebebi onun sosyal ve politik alanda yaptığı faaliyetlerdi. O yüzdende mahkeme tüm sebepler olsa da onu bir türlü serbest bırakmadı.

 

Adıge Khase eski başkanı Boğus Adam bu konuda yaptığı açıklamada; ‘’ona yapılanların hepsi baskı ve zulümden başka bir şey değil, onlar istedikleri kadar başka suçlarda bulabilirler’’ diyor. Onun bu görüşlerine Çerkes aktivist Raşid Muğu da katılarak, "benim düşünceme göre tüm bunları Adnan’ın Soçi olimpiyatları ve soykırım çalışmaları sebebiyle yapıyorlar" dedi. 

 

Ayrıca hatırlayacak olursak, daha öncede resmi organlarca Adnan Khuade’nin evi ve işyeri defalarca aramalara maruz kalmış daha önce  yine medyada yayınlandığı üzere mağazasına gelen görevlilerle tartıştığı için kızı bir çalışanı ve kendisi 15 gün tutuklu kalmıştı. Tüm bu olaylar onun resmi organlarca daha önce kara listeye alındığını ve bu son yaşananlarında aslında bir komplo olduğunu ispatlamaktadır.

 

Yine 2013 yılı Aralık ayında bir soruşturma sebebiyle Krasnodar da gözaltına alınan bazı Çerkes aktivistlerin arasındaydı Adnan Khuade. O gözaltı sırasında kendisinin el konulan elektronik aletleri hala daha iade edilmedi. Adnan Khuade yine çerkes soykırımını tanımaları için Ukrayna ve diğer bazı ülkelere resmi başvuruda bulunan insiyatörlerin arasındaydı. Yine kendisi merkezi Türkiye’de olan uluslararası Çerkesya Yurtseverleri hareketinin aktivistlerinden birisidir.

 

Gürcistan devleti parlamentosu’nun 2011 yılında Çerkes soykırımı tanıması sonrasında Rusya açısından Çerkes sorunu oldukça önem taşıyan ve sıkıntılı bir konu haline gelmişti. Bu yüzdende Rusya istihbaratı ve resmi organları sürekli olarak Çerkes aktivistler ve Çerkesya haraketi üzerinde yoğunlaşmış durumdaydılar.

 

İşte bunlar sebebiyle diğer taraftan resmi organlarca Adnan Khuade İŞID ile ilişkilendirilmeye de çalışıldı. Adnan Khuade tarafından düzenlene davetiye ile vize alıp ülkeye giriş yapan Suriyeli bir mültecinin pasaportunun sahte olduğu ve bu pasaportların daha önce İŞID ce Suriye’de çalınan pasaportlardan olduğu iddiasıyla bu soruşturma başlatılmıştı. Resmi organlar Adnan Khuade yi, Çerkes soykırımını yurt dışında resmileştirme hareketi çalışanlarından Bğane Ali’nin çalışma arkadaşı olarak görüyorlar.

 

Ancak onu İŞID le ilişkilendirme çabası sonuçsuz kaldı. Bu konuda olayın kahramanı olan Suriyeli mülteci Muhammed Balkar’ın aslında çok daha önceleri ülkeye sahte olmayan bir pasaportla giriş yapıp oturum izni aldığı anlaşıldı. Sadece süresi biten pasaportunu yenilemek için ülkesine gönderdiğinde, Suriye makamlarının su.u olan bu hadisenin vuku bulduğu anlaşıldı. Muhammed Balkar’ın bu olayda pasaportunun sahte olup olmadığını bilmediğini, bilmesinin de mümkün olmadığı ortadayken bile Adnan Khuade’nin bu yolla İŞID le ilişkisi olduğu soruşturması başlatılmıştı bile.

 

Bu veya başka suçlamalarla yeni soruşturmaların Adnan Khuade aleyhine açılıp açılmayacağını zaman gösterecek. Öte yandan Çerkes sorunu konusunda ilk insan hakları mahkümiyetinin Adnan Khuade’ye verildiği bir gerçek olarak ortada duruyor.

 

Kaynak: http://caucasustimes.com/article.asp?id=21503

 

Çeviri : КУШУ Ф.

Cherkessia.net, 5 Eylül 2016

 

***

Узник совести аднан хуаде

ПРАГА, 30 августа, Caucasus Times. Черкесский активист, репатриант из Турции Аднан Хуадэ может стать первым политическим заключённым по черкесскому вопросу. В его деле присутствуют все признаки, указывающие на заказной характер его дела: Хуадэ получил необоснованно рекордный срок предварительного заключения, в его деле присутствует явная политическая составляющая, а в ходе судебного заседания, состоявшегося 24 августа, ему продлили срок ареста еще на три месяца, несмотря на то, что к этому времени вступил в силу новый закон, снижающий степень ответственности за инкриминируемое ему преступление.

 

И хотя правозащитные организации еще не признали черкесского активиста узником совести, в Адыгее, где вершится суд над общественным деятелем, уверены, что Аднан лишен свободы с целью прекращения его публичной деятельности. 

Аднан Хауде находится в заключении с мая 2016 года. Его арест пришелся на пик противостояния России и Турции, в ходе которого десятки граждан Турции черкесского происхождения подверглись необоснованным преследованиям, в том числе и студенты, проходящие обучения в северокавказских ВУЗах по программе обмена студентов. Ярким тому примером служит Адыгейский университет, который демонстративно разорвал с турецкими ВУЗами договоренности, касающиеся преподавания черкесского языка. 

 

Аднан Хауде, был арестован якобы при попытке дать взятку сотруднику ГИБДД. На первом судебном заседании, состоявшемся 16 мая 2016 года его обвиняли в даче взятки. Затем, 20 мая, дело было переквалифицировано на статью «покушение на дачу взятки». И вот уже 24 августа, ему продлили срок ареста еще на три месяца. Как отмечает агентство «Natpress», на суде адвокаты Аднана Хуадэ заявили, что он изначально не заслуживал исключительной меры пресечения.

 

Он имеет в РФ семью, дочь и несовершеннолетнего сына, положительно характеризуется по месту жительства, не имеет судимости. А наличие у него двойного гражданства никак не свидетельствует о том, что он может скрыться от правосудия за границей. Еще одно обстоятельство, о чем адвокаты заявили впервые на последнем судебном заседании: вышел новый закон, который вступил в силу 23 августа. Согласно документу, Аднану Хуаде может грозить не восемь или шесть лет лишения свободы, а лишь до одного года. Другими словами, преступление, которое ему может быть предъявлено, не «тяжкое», а «легкое». Все это должно было сказаться на нынешнем решении суда по мере пресечения. Судья имел право освободить активиста прямо в зале суда. Не сделал он этого, по-видимому, под давлением заказчиков уголовного дела, отмечает «Natpress».

 

Вероятно, именно они и настоятельно рекомендовали судье избрать все тот же исключительный вариант судебного решения. О том, что дело Хауде связано с его общественно-политической деятельностью, говорят многие черкесские активисты. В частности, бывший глава «Адыгэ Хасэ» Адыгеи Адам Богус считает, что это «просто наезд, и обвинить его могут в чем захотят». С ним согласен известный активист Рашид Мугу: «Я думаю, что его специально подставили за активность в черкесских вопросах, за Сочи, вопросы геноцида».

 

Стоит отметить, что до задержания Хуадэ, в его доме и на работе несколько раз проходили обыски. А ранее в СМИ появилась информация о его конфликте с сотрудниками ФСБ, после которого Хуадэ был задержан вместе с дочерью на 15 суток. Все эти факты свидетельствуют о том, что дело Хуаде носит заказной характер, он попал в список неугодных общественных деятелей. Аданан Хауде был в числе черкесских активистов, которых задержал Следственный комитет Краснодара в декабре 2013 года. Изъятые тогда электронные устройства до сих пор не возвращены владельцам. Хуадэ был одним из инициаторов обращения к Украине и другим странам с просьбой признать геноцид черкесского народа. Сам Хуадэ является активистом международного черкесского общественного движения «Патриоты Черкессии», штаб-квартира которой находится в Турции.

 

После признания геноцида черкесов парламентариями Грузии в 2011 году, черкесский вопрос стал особо болезненным для России, а спецслужбы всячески пытаются дискредитировать черкесских активистов, да и само черкесское движение. Именно поэтому, как полагают активисты из Адыгеи, следствие попыталось инкриминировать Хауде связи с ИГИЛ, сфабриковав дело о поддельном паспорте беженца из Сирии, который приехал в Россию по приглашению Аднана Хауде. 

Как полагает ближайший соратник Хуаде - Бгъанэ Али, государственные органы рассматривают его как лидера движения за признание геноцида черкесов. Этим и объясняется настойчивость следственных, говорит он.

 

Так, в период нахождения Хуадэ в СИЗО, в СМИ появилась информация о том, что по данным следствия, сирийский гражданин Мухамед Балкар, этнический черкес, въехал в Россию по поддельному паспорту, бланк которого был украден членами запрещенной в России организации «Исламское государство». Однако инкриминировать статью о пособничестве терроризму не получилось, после того, как выяснилось, что Мухамед Балкар въехал в страну по подлинному и легально полученному паспорту, и уже находясь в России, срок его паспорта истек. По его договоренности с властями Сирии, был изготовлен новый паспорт, который и оказался подделкой. О том, что этот паспорт фальшивый, и о том, что к нему может иметь отношение ИГИЛ, он не знал, и знать не мог. Тем не менее, следователи уже распространили информацию о том, что Хуадэ пригласил человека, связанный с ИГИЛ, хотя эта связь не была доказана.

 

Станет ли этот эпизод основой для фабрикации нового дела против Хуадэ – покажет время. Сейчас можно с определённой уверенностью сказать, что Аднан Хуаде стал первым узником совести среди черкесских активистов.

 

Инал Карднов, специально для Caucasus Times.

 


Bu haber toplam 3063 defa okundu.


Şair Maze

İtalya Eski Başbakanı Sayın Massimo D'Alema’ya Arz-ı Endam
Kurta hayvan dersin,
Yaşlısı önde gider, gencini korur
Sen hayvan bile değilsin,
Dört ayağın da olmadığı için
Sadece bir sürüngensin
Gencini kurtlar yesin
Sen ise sürünesin
“Yaşadığın yerin kanunlarına uymalı insan” dersin
Milletinin derisini yüzersin
Deri değiştirmektir mesleğin
Bir sürüngensin
O kanunları rulo yapmalı,
Vurmalı üstüne altın varak,
Rulo da yuvarlak, sen de yuvarlak
Kel başa şimşir tarak
Sürgün yok dersin
Çünkü sen sürüngensin
Soykırım yok dersin
Soyunu kırmışlar senin
Göç ettik geldik dersin
Milletini hiç edersin
Rusya değil derdin, İngiltere Osmanlı
Rusya senin ta içinde, sen Rusya’da değilsin
Genç yaşında katiline vurulmuşsun,
Hemencecik verip kurtulmuşsun
Dediler ki adam Parkinson,
Ama yediği halt ne ilk ne de son,
Gazını alın, verin anason,
Gürültü yapmasın, olsun bu son
Maykop soğuktur, donsuz gece az olur
Çok üşür, şimdiden dilerim ateşi bol olur
Acıdık, akli melekesi yok dedik
Ama şimdiden keleğe geldik
Kurusun kökün Almanya
Nerde yetiştirirsin böyle Çerkesi
Değil Çerkes, bu bir Alman ya
Kendi milletine yabancı
Rusya’ya olmuş yancı
Herkes yolcu, o hancı
Kurak tarlada sabancı
Tarlaları sürer sürer,
Tarlalardan ancak bit yavrusu ürer
Nerde domates nerde hıyar
Anca milleti bayar
Kendini nimetten sayar,
Ta siz yokken ben buradaydım
Hemencecik şuradaydım
Çektim foto video
Galiba oldum Montevideo
O bayrağı oraya
Asan astıran ben dersin
O bayrak için ölen yüzbinlere ne dersin
Onlar kalksa ayağa
Kovalar seni ta aya
Yakalarlarsa eğer
Komazlar seni hayatta
Korlar sana bir tokat
İşin gücün yok at ha at
İşte bu gördüğünüz binada dalgalanan bayrak
Onu da ben astırdım
Sıra geldi Adnan’a
Onu da astırırım,
Ahanda bu meydana
Yakışırlar birbirlerine
İbret olur birilerine
Gelmesin Çerkesler,
Ayıların inlerine,
Önemi yok sayıların,
Yüzbinler, milyonlar ölse de yitip gitse de
Suçu yok ayıların
Onlarındı zaten buralar
Biz zaten bunun içindi göçmüştük
Bunun içindi,sürüm sürüm sürünmüştük
Sürülmek ayrı ne de olsa sürünmek değil,
Meğer sürülmemiş millet,sürünmüşüz biz
Canımı sıkmayın size derim pis faşist
Olursunuz sonra ekstremist
Bir de çaktım mı Nazi yaftasını
Alırım aklınızın bir tahtasını
Toplarsınız derhal tarağınızı tasınızı
Buralar benim bir de sahibimin
Sual olunmaz hikmetinden abimin
Sesinizi çıkarmayın ordan burdan
Siz anlamazsınız burada yaptığım kurdan
Beni böyle halketmiş yaradan
Etrafımda hemen herkes böyle,
Bunun haricinde herkes şöyle böyle
Ajandı ki James Bell
Ona hiç bağlanır mı bel
Bizim milletin aydını yoktur
Rusya ne verirse kafalara soktur
Sürgün yoktu vardı göç
Ne zaman Nato geldi
Aldı bizden öç
Oldu mu göç sonra sürgün
Beynimi kemiriyor bu her gün
Keşke olaydı demir perde
Çeker kurtulurduk her dertte
Ah olaydı Sovyet Movyet
Hiç sorun olmazdı aidiyet
Ama şimdi var Rusya
Beni vatanımdan etmesin Prusya
Korkarım Amerika Mamerika
En sevdiğim meyve erik
Diyorlar bana yediğin Ericsson olsun
Dedim neden erik son olsun
Ah olaydı politbüro
Açardık orada bir büro
Yakardık bir puro
Havana işi olurdu havamız
Fena değil şu anda havanımız
Gireni döv çıkanı döv
Sesini çıkarana ise söv
Kendini batır, milleti batır,
Güneşi batır, ayı batır

08 Eylül 2016 Perşembe Saat 15:46
ADMİN 2

Erdem bey, Adnan Khuade'nin bugün yapılan duruşmasında 16 Eylül tarihinde duruşma yapılması kararı alınmıştır.

Admin2

06 Eylül 2016 Salı Saat 22:29
Erdem Yılmaz

Adnan bey'in bugünkü duruşmasından haber var mı acaba?

06 Eylül 2016 Salı Saat 12:24
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net