Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uluslararası Çerkes Birliği’nin Yanlış Yoluna Karşı İtiraz
01 Eylül 2015 Salı Saat 12:14
Heyetin ikinci ricası (Rusya’ya ve Rusya’nın politikalarına karşı çıkılmaması) Rus diplomatik temsilcilikleri önünde gösterilerden kaçınılması(Soçi Olimpiyatları’na karşı yapılan gösteriler örnek olarak belirtilmiştir) ve yabancı ülkelere Çerkes Soykırımı’nın tanınması başvurularının yapılmaması gibi rezil talepler nedeniyle görüşmeleri farklı bir seviyeye taşıyan konuları içermekteydi.
 

UÇB’nin (Uluslar arası Çerkes Birliği) önderleri geçen günlerde dünya turunda idiler. Tam olarak uygun bir şekilde söylemek icap ederse, bu kurumun bazı “önderleri” denmesi daha isabetlidir. (http://circassiatimesturkish.blogspot.com/2015/08/dunya-cerkes-birligi-baskan-s-hauti.html)
 

Peki amaç ne idi ve bu adamlar  hangi mesajı taşıyorlardı ?
 
Öncelikle, her ne kadar delegasyona, kurumun şu andaki başkanı liderlik ediyor olsa da, yakın zamanda gerçekleşen bölünme yüzünden, bu delegasyonu UÇB’nin (Uluslar arası Çerkes Birliği) bir temsilcisi olarak görmemiz mümkün değildir. Filhakika, Adigey ve Çerkesya dernek bileşenleri, derin görüş ayrılıkları ve dahi alternatif bir sivil toplum organizasyonu oluşturma tehdidinde bulunmaları nedeniyle bu tura katılmadılar. UÇB’nin (Uluslararası Çerkes Birliği) Başkanı’na  (Khauti Sokhrokov), Kabardino Xase bileşeni başkanı Muhammed Hafitze ve Çerkesya’nın Batı kanadını “temsil etmesi” amacıyla tercih edilmiş olan tanınmış yazar Meşbaşe İshak eşlik etmişti  
 
Hafitze’nin heyete dahil edilmesi, Meşbaşe ile kıyaslandığında sürpriz değildi ve gözükmektedir ki bu vaziyet sebebiyle yazarın olumlu şöhreti zarara uğratılmıştır. 

Niçin ?  Söz konusu heyet tarafından verilen mesajların niteliği ve daha sonra Çerkeslerin bu mesajlara karşı geri bildirimi bunun sebebidir. 
 


Heyetin, Türkiye, Ürdün ve İsrail’deki toplantılarında üç ana konu tartışılmıştır:

1. Sizinle olan ilişkileri sıkılaştırmak arzusundayız (siz dedikleri Çerkes Diasporası)

2. Sizden (Çerkes Diasporası’ndan), Rusya’ya ve Rusya’nın politikalarına karşı çıkmamanızı talep ediyoruz

3. Bu Eylül ayında (Nalçik’te gerçekleşecek olan) yapılacak birlik seçimine katılmanızı ve desteğinizi rica ediyoruz. 
 
Bütün dünyada, neredeyse Çerkeslerin tamamının gözünde, UÇB (Uluslar arası Çerkes Birliği), Çerkes çıkarlarının temsilcisi olma meşruiyetini çoktan kaybetmiş bir organizasyon olmasına rağmen,  bu heyet, Adige Xabze  buyruklarına uygun bir şekilde karşılanmış ve ağırlanmıştır. Buna rağmen, bilinmektedir ki  resmi karşılamanın ardından toplantılar heyetin ve bu heyetin amaçlarının lehinde gerçekleşmemiştir: 

1. Üçlüye temel olarak, “şimdiye kadar nerede oldukları” sorulmuştur. Hiç kimse sizi Diaspora ile yakın ilişkiler tesis etme konusunda engellememiştir; aksine UÇB’nden 
(Uluslar     arası Çerkes Birliği) Diaspora’nın beklentisi bunu olağan bir şekilde yapması idi.

2. Heyetin ikinci ricası (Rusya’ya ve Rusya’nın politikalarına karşı çıkılmaması) Rus diplomatik temsilcilikleri önünde gösterilerden kaçınılması(Soçi Olimpiyatları’na karşı yapılan          gösteriler örnek olarak belirtilmiştir) ve yabancı ülkelere Çerkes Soykırımı’nın tanınması başvurularının yapılmaması gibi rezil talepler nedeniyle görüşmeleri farklı bir seviyeye          taşıyan  konuları içermekteydi. Heyetin bu türden ricalarını kabul edecek birisi olmadığı için bu konu hakkında söylenecek bir şey de yoktur

3. Görünüşe göre en fazla katılım konusunda mutabık kalındı fakat destek açıklamaları yoktu (aslında bundan çok uzaktı)
 
Suriye Çerkesleri konusu gündeme geldiği vakit, heyet buna genel olarak değindi ve verilecek herhangi iyi bir cevapları olmadığını bildikleri için tartışmayı diğer konulara doğru yeniden kıvırdılar. 

Tepkilere bakıldığında (http://justicefornorthcaucasus.info/?p=1251676216şu söylenebilir ki, Çerkes aleminin çoğu UÇB’nin (Uluslararası Çerkes Birliği) çizdiği rotaya karşıdır, çünkü son on yıldan daha fazla bir süredir UÇB’nin takip ettiği yol Çerkes Ulusu’nun faydasına değil, aksine zararınadır.

 
Gerçekte Çerkes Ulusu’nun varlığının devamını sağlamak amacıyla, hedef Çerkesya’ya yönelmelidir, bunun anlamı şudur: İlk adım, şeksiz ve şüphesiz Çerkes Soykırımı’nın tanınmasıdır ve bunu kendi kaderini tayin hakkı-self determinasyon hakkı izlemelidir ( Çerkesya’da özgür bir ulus olarak var olma kararı). 
 
UÇB’nin (Uluslararası Çerkes Birliği) çoğu seçimleri (ilk yıllar hariç) böyle bir yolda hiçbir zaman “ilerlememiştir” ve sonuçlar neredeyse emir ile belirlenmiştir (son on yılda kurumun yapısı yüzünden bu bir sürpriz değildir), bu sebeplerin ışığı altında bu turun motivasyonu açık değildir. Bu aksiyon, Rusya tarafından gelecekte planlanan belirli bir “adımın” hazırlığı babından, UÇB’ni (Uluslar arası Çerkes Birliği) Çerkeslerin temsilcisi olarak sunmak/güçlendirmek (UÇB muhtemelen böyle bir açıklama yapacaktır) amacıyla mı icra edilmiştir yoksa bu hareket Rusya devletinden adalet ve dünyadan tanıma talep eden, “sayıları kontrol altına alınamayacak kadar çok” olan Çerkesler üzerinde güç ve denetim kazanmak için mi zuhur etmiştir ?      
 
Kesin olan bir şey vardır ki, bu durum, aşağıdaki iki şeyden birini yaparak, UÇB’nin gerçek temsilcileri olmadığını göstermek için  Çerkes davası ve tüm Çerkesler (Adigey ve Çerkesya Xase bileşenlerinin işbirliği yapmadığı rapor edildiği üzere) lehinde bir fırsat yaratmıştır. (http://www.natpressru.info/index.php?newsid=9800)

 
 
Seçimleri boykot etmek ve xaselerin hazır bulunmayacaklarını bildirmeleri ya da seçimlere katılmak ancak halihazırdaki yönetime karşı ve fakat gerçek Çerkes hedefine önderlik edecek, Çerkeslerin Çerkesya’daki meşru haklarının restorasyonunda başı çekecek ve ulusun varlığını garanti altına alacak kişiler lehine oy kullanmak. 
   

   

Çeviri: Karden Murat
   
Cherkessia.net, 01 Eylül 2015 

****

Stand Against ICA's Wrong Way

The leaders of the ICA (International Circassian Association) have been recently on a world tour.  Well, to be more precise, some of its "leaders" (http://circassiatimesturkish.blogspot.com/2015/08/dunya-cerkes-birligi-baskan-s-hauti.html ).

So, what was the goal and what was the message carried by those men?

First, although the current president of the organization headed the delegation, we cannot see this delegation as a representative of the ICA due to the split that occurred recently. In fact, the head of the Adygea and Cherkessia Khasa branches did not attend this tour due to major differences and even threatening to break and create an alternative NGO. The ICA's president (Khauti Sokhrokov) was accompanied by the head of Kabardino Khasa branch Muhamad Hafiza and by the known author Meshbesh Ishak, which looks to be chosen in order to "represent" the western side of Circassia.

The involvement of Mr. Hafiza was no surprise compered to Mr. Meshbesh and it seems that the good reputation of the author was damaged because of that. 
Why? Because of the spirit of the message delivered and the feedback of the Circassians afterwards.

There were three main issues that were discussed in the meetings of the delegation in Turkey, Jordan and Israel:


1.    We want to tighten the relations with you (that is, Circassian Diaspora).

2.    We ask you (Circassian Diaspora) not to go out against Russia and its policies.

3.    We ask for your attendance and support in the upcoming elections of the association going to take place this September (will be held in Nalchik).


Although the ICA is known as an organization that lost its legitimacy as a representative for the Circassian interests in the eyes of almost all Circassians worldwide, the delegation was welcomed and hosted as the Adiga Khabza requires. Still, it is known that after the formal reception the meetings were not in favor of the delegation and its goals:


1.    The three were basically asked "where have you been up to now?"  Nobody stopped you from holding close connections with Diaspora; on the contrary, it was Diaspora's expectation from ICA to do so on regular frame work.


2.    This request included to refrain from demonstrating against the Russian embassies (the Sochi Olympics were mentioned as an example), and not to ask foreign countries for recognition of the Circassian Genocide etc., which moved the talks to a different level due to the outrageous request. No need to say that no one agreed with their request.


3.    It looks that most agreed on the attendance but there were no support statements (actually far from that).
Also, when the issue of the Circassians of Syria was brought up, the delegation referred to it in general and twisted the discussion back to other topics knowing that they don't have any good answers.


From the reactions ( http://justicefornorthcaucasus.info/?p=1251676216  ), one can say that most of the Circassian world is against the course the ICA shows due to the fact that over a decade now, its path is not the one for the benefit of the Circassian nation, but it is on the contrary.
In order for the Circassian nation to keep its existence as such, the road should lead to Circassia, meaning: First step is the recognition of the Circassian Genocide by all means and the right for self-determination to follow (the determination to exist as a free nation in Circassia).


Most of the elections of the ICA (except for the early ones) were never "promoted" in such way and the results were almost dictated (not surprisingly due to the nature of the organization in the last decade) in light of that, the motivation for this tour is not clear. Is this action done in order to strengthen/present the ICA as the Circassians representative (the ICA will probably release such statement) as a preparation of a certain "move" planned by Russia in the future or an act for gaining power and control over the "rambunctious" Circassians who ask the world for recognition and for justice from the Russian state?


One thing is for sure, it opened an opportunity (http://www.natpressru.info/index.php?newsid=9800) in favor of the Circassian cause and for all Circassians (as was reported, even Adygea and Cherkessia Khasa branches are not cooperating) to show that ICA is not their true representative by doing one of the two:
Boycotting the elections and declaring the absence of the Khasas, or by attending but voting against the current leadership and in favor of those who lead the true Circassian path, leading for restoring the Circassian legitimate rights in Circassia and assuring the existence of the nation.


RadioAdiga



Bu haber toplam 2880 defa okundu.


Caner K|uek|ue

İçimden bu Çerkesimsilere, bu Rus tasması takmışlarla ilgili düşüncelerimi kimse duymak istemez. Neyse bunlara girmeyelim. Bu işin tek bir çıkış yolu var. Dünya Çerkesleri diasporada bağımsız ve Çerkesya'nın yeniden kuruluşunu ön planda tutan bir Çerkes meclisi kurulmalı ve bu meclis ilk aşamada self determinasyon ilanında bulunmalıdır. Rus maaşı ile Çerkesleri parmağında oynatan kölemen ruhlu Haf'ıtselerden bir an önce kurtulmamız lazım.

03 Eylül 2015 Perşembe Saat 00:01
BURAK DEMİRCİ

Kendime sormadan edemiyorum bu (insan diyemeyeceğim) bunlar çerkes ise ben neyim? Satılmışlığın da hakkaten bir sınırı olur ama sizde yok. Gerçi iyide olmuyor değil, aklı biraz çalışan herkes ne mal olduğunuzu hemen anlıyor. Bu arada kaç ruble veriyor FSB maaş iyi mi bari?

01 Eylül 2015 Salı Saat 17:45
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net