Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇERKESYA YURTSEVERLERİ'NİN TAKSİM EYLEMİ!
24 Mayıs 2015 Pazar Saat 22:10
Çerkesya Yurtseverleri Taksim’de 21 Mayıs için basın açıklaması eylemi yaptı.

                            

Çerkesya Yurtseverleri Taksim’de 21 Mayıs için basın açıklaması eylemi yaptı. 24 Mayıs 2015 Saat 14.00 da Rusya konsolosluğu önünde toplanan grup adına Tsıpıne Bahattin Zabun Çerkes-Rus savaşlarında ölenlerin anısına Çerkesce dua okudu. Ardından Arzu Sayan Türkçe basın açıklamasını ve K'uek'ue Caner Yaşar  Çerkesce  basın açıklamasını okudu. Rus konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakılması ile eylem son buldu. ‘’İntikam Değil Adalet İstiyoruz’’ ‘’Çerkesler Burada Çerkesya Nerede’’ ‘’Soykırım Sürgün İnsanlık Suçudur’’ sloganlarını kullanan grup,  Rusya konsolosluğunun karşısında bir süre yüksek volümde sürgün müziklerinden orijinal örnekler çalarak eylemini bitirdi.


Türkçe basın açıklamasının video linki    : https://www.youtube.com/watch?v=S2BRIvuQwZQ&feature=youtu.be

Çerkesce basın açıklamasının video linki : https://www.youtube.com/watch?v=ZrfkfvBjagE&feature=youtu.be

 


Çerkesya Yurtseverlerinin 21 Mayıs basın açıklamasının Türkçe, Çerkesce ve İngilizce metni şöyle;


ÇERKES SOYKIRIMI TANINMALI, ÇERKESYA YENİDEN KURULMALIDIR!

Değerli basın ve Değerli kamuoyuna;

21 Mayıs, dünyanın en barışçıl halklarından biri olan Çerkeslerin özgürlüklerini ve vatanlarını korumak için verdikleri ve 101 yıl süren Çerkes-Rus savaşının sonlandığı, 1.500.000 dan fazla Çerkes’in öldürüldüğü, sürgün ve soykırıma uğradığı savaşın bitiş tarihidir.

Kamuoyunun da malumu olduğu gibi; Çerkes halkı insanlığın vicdanına seslenerek 2014 de yapılan Soçi Kış Olimpiyat Oyunları’na karşı küresel bir kampanya yürütmüştü. Soçi, Çerkes halkı için soykırım ve sürgünün simgesiydi. Burada olimpiyat düzenlemek Çerkes halkına yapılan istismarın son halkasıydı ve Rusya’nın açık saygısızlığını bize bir kez daha göstermişti. 

Rusya cephesinde değişen bir şey yok, ancak Soçi olimpiyatları ile biteceği sanılan Çerkes aktivizmi artan bir ivmeyle büyümeye devam ediyor.

Bilindiği gibi emperyal Rusya’nın Çerkes Halkına karşı yürüttüğü askeri faaliyetler soykırımdır ve Çerkeslerin kendi vatanlarından topluca sürgün edilmeleri ile sonuçlanmıştır. Bütün bir halkın topluca sürgün edilmesinin, soykırım politikalarının uygulanmasının, Çerkesler için ulusal travmaya yol açtığı bir gerçektir. Bunun etkisi, dünyadaki Çerkes toplulukları içerisinde kuşaklar boyunca aktarılmıştır ve hala hissedilmektedir.  Ancak içinden geçtiğimiz bu zaman diliminde soykırım travması, Çerkes halkı için yerini bilince ve ulusal siyasi hatlar kurmaya bırakmaktadır.


Peki Çerkes Halkı Şimdi Ne İstiyor?

Başta Suriyeli Çerkesler olmak üzere Çerkes diasporasının tamamına, koşulsuz, kolay ve hızlı işleyecek bir mekanizma ile Rusya Federasyonu vatandaşlığı ve/veya çoklu vatandaşlık hakkı tanınmalıdır.

18. yüzyıldaki tarihi Çerkesya sınırları, önemli oranda küçültülmüştür. Daha sonrada Sovyetler Birliği tarafından, siyasi birimlere bölünmüştür. Sovyet toplum mühendisliği politikalarının uygulanmasının bir sonucu olarak, Çerkes kimliği yerine,  Adigeyli, Çerkes, Kaberdey ve Şapsığ kimlikleri yaratılması ve resmi olarak tanınması, tek bir Çerkes ulusal kimliğinin gelişimini engellemektedir.      

Bu nedenle, Çerkes Halkı’nı tarihi topraklarında birleştirmek için, 1763 yılındaki Çerkesya sınırları esas alınarak, Rusya Federasyonu içinde Çerkesya Cumhuriyeti var olmalıdır.

Yerel otokratlar eliyle yapılan baskıların ve yolsuzluklar sona erdirilmeli, Çerkesya halklarına koloni muamelesi yapılmamalıdır. Demokratik, çok etnili ve çok kültürlü Çerkesya Cumhuriyetinin var olması için vizyonumuz, adaletli, barışçı ve dayanışmacı “yurttaşlar Çerkesya’’sıdır.

Kişisel ve toplumsal özgürlüklerin, demokratik değerlerin baskı altına alınmasının sonucu olarak, Çerkesya’da yabancılaşma, radikalleşme ve aşırılıkçılığın artması tehlikesinden, dünya kamuoyu gibi Çerkes halkı da kaygı duymaktadır. Çerkesya Halklarının, evrensel olarak kabul edilen normlar ve demokratik değerlere göre yaşamaya hazırdır ve buna herkes kadar layıktır.

Çerkesya Yurtseverleri sadece 21 Mayıslarda değil, toplumsal-politik hattının gereği olarak Çerkes halkını ilgilendiren her alanda, demokratik taleplerini barışçıl yöntemlerle kamuoyunun gündemine getirmeye devam edecektir.


21 Mayıslar Çerkes Halkının Dirilişinin ayak sesleridir artık!  


Çerkesya Yurtseverleri-24 Mayıs 2015


****


АДЫГЭ ЛЪЭПКЪ ГЪЭК1УЭДЫГЪУЭР Я Ц1ЫХУН ХУЭЙ,  АДЫГЭ ХЭКУР АРГУЭГУ Я УХУЭЖЫН ХУЭЙЩ


Адыгэ хэкупсэхэм я ц1эк1э сэлам гуапэ нывызохыр.нобэ мыбы дыщ1ызэхуэсар Адыгэ щыгъуэ махуэу аращ.

ипэк1э жьыт1ын хуэйщи Адыгэ лъэпкъ гъэк1уэдыныгъэр яц1ыхун хуэйщ.Адыгэ хэкур нобэ къэдгъэувыжьын хуэйщ.

Маяым ит1ок1рэ зым, дунейм я нэхъ 

мамыр льэпкьхэм я щыщыу Адыгэхэм я хуитыныгъэрэ я хэку хъумэным шъхьэ иуж зырита илъэсишъэрэ зырэ хуэдиз ирик1уа Адыгэ Урыс зауэр щиухам зы мелуанырэ ныкъуэ нэхъыбэ Адыгэр зыхэк1уэда зэуэщхуэр щиуха тарихъыращ

Ц1ыху куэдым я ц1ыхум хуэду Адыгэ лъэпкъыр ц1ыхухэм я гум къэгуры1уэн хуэду минит1урэ пщ1ык1упл1ырэ илъэсым Сащэ къыщырагъэк1уэк1а щ1ымэхуэ олимпиятым шъхьэ дуней псом Адыгэхэм псори я хуэуващ.Сащэ къалэр Адыгэ лъэпкъым шъхьэк1э хэк1уэдэныгъэм игу къэгъэк1щ.

Сащэ къалэм олимпият къыщебгъэк1уэк1ыныр Адыгэ лъэпкъым дейжк1э ц1ыхугъэкъым.Урысем ц1ыхугъэ зырыхэмылъьыр ик1и Адыгэ лъэпкъым пщ1э къызырыхуимыщ1ыр дунейм аргуэру къаригъэлъэгъуащ.Урыс лъэныкъуэмк1э зейхъуэк1а зыри щы1экъым.Ауэ Сащэ олимпиятхэм иужк1э яухынущ жьыыхуа1а Адыгэ активизмыр нэхъри хэхъуэурэ ин мэхъур. 

Зырыфщ1эм хуэду емперял Урысейм, Адыгэ лъэпкъым дейжк1э къыщыригъэк1уэк1 1охухэр лъэпкъ гъэк1уэдыныгъэщ.Адыгэхэр я зы хэкудыдэр ирагъэбинэжу дыкъырахуащ.

Зы лъэпкъым псоми и хэку ебгьэбинэжьыныр лъэпкъ гъэк1уэдыныгъэ 1охухэр къыщебгъэк1уэк1ыныр Адыгэ лъэпкъым дейжк1э гу къейуэщ.

Мы 1оху бэлыхьым къытхуихьа мыхъумыщ1агъэр дунейм тет Адыгэхэм псом дейжк1э сыт щыгъуи щыболъагъур.Ауэ нобэ уеплъыу щытымэ мы 1оху бэлыхьым ип1э иувэжащ, Адыгэ 1эхьа лъыхъуэныр.


Ныт1э Адыгэхэр сыт иджы зыхуэйр ? 

Ипэдыдэу Сирия къик1а ди лъэпкъэгъухэм щыщ1эдзауэ Адыгэ дияспорэм псоми Урысей Федерацем пасапорт къаритын хуэйщ.

Адыгэ хэкур къытхупаудащ, я гъэц1ык1уащ.Иужк1э Советхэм нэхъри нэхъ ц1ык1у ящ1ыжащ.Советхэм иужк1э Адыгэй щыщ, Къэрэщей щыщ, Къэбэрдэй щыщ, Щапсыгъ щыщ жа1эурэ зыхэдз дащ1ащ.Ауэ дэ зы ц1э закъуэ ди1ащи ари Адыгэщ.

Абы шъхьэ Адыгэ жылэр ипэрей я хэкум къагъэзэжу Урысей Федерацем ик1уэц1ым Черкеся Риспубликэр аргуэгу яухуэжын хуэйщ.

Адыгэ лъэпкъым ц1ыху хуэду и хэку исыжыныр хуэфашэщ.

Адыгэ Хэкупсэхэр щыгъуэ махуэ закъуэракъым, сыт щыгъуи и 1эхьэ хъумэнымк1э хуитхэщ, ик1и хуитынухэщ.

Адыгэ щыгъуэ махуэхэр, Адыгэ лъэпкъым зыкъызыри1атыжым имакъ хъунуэ догугъуэ


Адыгэ Лъэпкъыпсэхэр- 24 Мая 2015


****


To the press and public opinion; 21 May is the end of a patriotic war between Russian Empire and Circassians; more than 1.500.000 people died, exiled, ethnically cleansed. As already known; Circassians ran a campaign against the 2014 Sochi Winter Olympics by calling out to peoples’ conscience.

Sochi was the smybol of genocide and exile for the Circassian nation. Organizing Olympics in this area was the last abuse of Russia and it showed us the evident disrespectfulness. Not very much changed in Russia, however it was thought that Sochi Olympics would bring an end to the Circassian activism but instead, it only fueled it up. It is known that the military actions of Imperial Russia to the 

Circassian nation was a genocide, it also ended up with an exile of Circassians in massive numbers. It is a fact that this exile of whole Circassian nation and politics of genocide has caused a national trauma. This feeling has been transfered within Circassian communities for generations. This trauma eventually led Circassian nation to awarenes and drawing political lines. But, What Does the 


Circassian Nation Want? 

Firstly Syrian Circassians and the whole Circassian diaspore must be given a Russian Federation citizenship unconditionally with a quick mechanism. Historical lands of Circassia in the 18th century has been shrinked to a large extent. After it was divided to many political entities by the Soviet Union. Due to the social engineering of Soviets, identities such as Adygean, Cherkess, Kabardin and Shapsug were created instead of Circassian identity. 

This blocks the formation of one Circassian national identity. For this reason, to re-unite the Circassian nation in the historical lands,a Republic of Circassia must exist with the borders of Circassia in 1763. Pressures and corruptions by the local autocrats must come to an end and the people of Circassia must not be treated like a colony. Our vision for establishing a democratic, multi-ethnic and multiculturual Republic of Circassia will be in support of justice, peace and solidarity among the citizens of Circassia. 

It is a matter of concern that suppressing democracy values ,personal and national freedoms might lead to alienation, radicalization and seperatism in Circassia. People of Circassia deserve to be treated equally like everyone else according to the universal norms and democratic values. Patriots of Circassia will continue to voice Circassians’ democratic demands with peaceful methods to the public opinion in all areas, not just every 21st of May. 


21 MAY IS THE REBIRTH OF CIRCASSIAN PEOPLE! 


24 MAY 2015

PATRIOTS OF CIRCASSIA 






Cherkessia.net, 24 Mayıs 2015



Bu haber toplam 3850 defa okundu.


Mehmet Sönmez

24 mayısda konsolosluk önünde ki basın açıklamanızda bende vardım.

''Çerkes soykırımı tanınmalı Çerkesya yeniden kurulmadır'' diye genç bayan kardeşimiz okuduğunda heyecandan orada yanlışlıkla slogan atanda bendim. :(

O gün tünelde arkadaşlarımızla buluştuğumuzda konsolosluk önünde çalınan müziklere doğru geldik. Eyleminizden önceden haberimiz yoktu. Keşke olsaydı daha çok kişi katılırdık.

28 Mayıs 2015 Perşembe Saat 14:09
Tarık Eren

Çerkesce videoda ki genç ne kadar güzel adığabze konuşuyor gurur duydum.Bravo size gençler!

25 Mayıs 2015 Pazartesi Saat 17:08
Çerkesya Yurtseveri-Admin 2

Eylemin basında çıkan 25 Mayıs 2015 tarihli haber linkleridir;


http://www.etha.com.tr/Haber/2015/05/24/guncel/151-yilinda-cerkes-soykirimi-protesto-edildi/

http://www.haberahval.com/haberiniz-1356593-cerkez-surgununun-151-yili-4/

http://www.cihan.com.tr/haber/Cerkezler-Rus-Konsoloslugu-onunde-eylem-yapti_2309-CHMTc5MjMwOQ==

http://www.memleket.com.tr/cerkez-surgununun-151-yili-649677h.htm

http://www.haberler.com/cerkez-surgununun-151-yili-7343544-haberi/

http://www.hakimiyet.com/genel/cerkez-surgununun-151-yili-h951242.html

http://ohaber.com/cerkeslerden-rus-konsoloslugunda-eylem/

http://jinha.com.tr/components/4027505458/content/view/23183

http://www.sondakika.com/haber/haber-cerkez-surgununun-151-yili-7343544/

25 Mayıs 2015 Pazartesi Saat 15:38
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net