Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Demirtaş: İzleme Heyeti HDP'nin Değil Barışın Olmazsa Olmazı
26 Mart 2015 Perşembe Saat 12:26
Kafkas Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret eden Selahattin Demirtaş, Çerkes halkının ve mücadelesinin siyasette daha görünür olması gerektiğini söyledi.

 

Kafkas Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret eden Selahattin Demirtaş, Çerkes halkının ve mücadelesinin siyasette daha görünür olması gerektiğini söyledi. İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup olmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş ‘HDP’nin kırmızı çizgisi değil barışın olmazsa olmazı’ diye cevap verdi.
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim görüşmeleri kapsamında Kafkas Dernekleri Federasyonunu'nu (KAF-FED) ziyaret etti. Görüşme öncesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Demirtaş, “İstiyoruz ki; bu coğrafyada ortak geçmişimizi acısıyla, tatlısıyla yanlışıyla inkar etmeden ortak geleceğimizi nasıl birlikte nasıl gerçekleştirebiliriz? Bunu tartışalım. Toplumsal bütün kesimler de siyasete müdahale etme hakkına sahip olsunlar, hükümetin aldığı kararlara etki edebilsinler. Kendi dilimizle, dinimizle, kültürümüzle bu ülkenin eşit yurttaşı olarak eşit hizmet ve muamele görmek istiyoruz diyen her kesim bu sistemde yer bulmalı” dedi. Ancak Türkiye'deki devlet sisteminin demokratik katılım anlayışına sahip olmadığını ve bu kesimlerin karar alma süreçlerine katılımının gerçekleşmediğini söyleyen Demirtaş, KAF-FED'i ziyaret sebeplerinin de bu olduğunu ifade etti. 
 
Demirtaş, “Acılı bir geçmişe sahip, soykırımlarla kendi anavatanlarından başka topraklara savrulmuş Çerkes halkı, gittiği yerleri vatan belleyip onurlu bir yaşam mücadelesi veren onurlu halklardan biridir” dedi. Çerkes halkının siyasette daha görünür var olması, kendi diliyle kültürüyle katılabilmesinin kıymetini vurgulamak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydeden Demirtaş, KAF-FED'in her zaman Türkiye'nin demokratikleşmesinin yanında olduklarını dile getirdi. Demirtaş, “Eğer Türkiye kalıcı bir demokratikleşme reformu gerçekleştirecekse; KAF-FED gibi kuruluşların görüşü hatta yeri geldiğinde onayı alınmadan gerçek eşit ve adil yaşamı gerçekleştirmek kolay olmayacak” dedi. 
 
'BU SEVİYESİZ TARTIŞMAYI İZLEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ'
 
Gazetecilerin soruları üzerine Arınç-Gökçek tartışmasına ilişkin de konuşan Demirtaş, “İnşallah daha çok birbirlerine girerler de, kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları hep birlikte öğreniriz. Çözüm sürecinde kaynaklı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Gökçek'in çözüm süreciyle ne alakası var? Ancak Cumhurbaşkanlığı ve hükümet arasındaki derin kırılmayı örtbas etmeye çalışan bir belediye başkanı ve Başbakan yardımcısı arasındaki seviyesiz tartışmayı izliyor Türkiye. Bunu izlemek zorunda değiliz. Bir araya gelsinler birbirlerine ne söylemek istiyorlarsa söylesinler” diye konuştu. 
 
İZLEME HEYETİ HDP’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ DEĞİL BARIŞIN OLMAZSA OLMAZI
 
İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup olmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş, "Biz bu ülkede barış olsun istiyoruz. Belki çatışmalar durdu ama barışı kalıcı hale getirmenin yolu barışı topluma mal etmektir. Bunun için de belli yöntemler var. İzleme Kurulu da katkı sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Küs olan, kavgalı olan taraflar oturup bir masada konuşurken birileri hakemlik yapar, yardımcı olur, ön açar. Olmazsa olmazdan bizim kırmızı çizgimizden öte barış mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP'nin kırmızı çizgisi değildir. Biz yine de her halükarda sürece katkı sunarız. Ülkemizin barışı için önemsediğimiz için şu kırmızı çizgimizdir gibi dayatmalarda bulunmayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar rahatlıkla çözülür ve hayata geçer diye temenni ediyoruz. Hükümetin vereceği bir karar. Biz bu konuda HDP olarak karar versek dahi hayata geçmesi hükümetin onayına bağlı adaya gidiş konusu" diye konuştu.
 
'HDP'NİN İLGİSİ OLUMLU KARŞILANIYOR'
 
KAF-FED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, ulusal bir mücadele içerisinde olduklarını ve kritik bir süreç olan 2015 seçimleri öncesinde HDP ziyaretinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Çerkeslerin yaklaşık 150 yıldır Türkiye diasporasında varoluş mücadelesi verdiğini kaydeden Alankaya, Çerkeslerin dili, kültürü ve geçmişi için mücadele ettiklerini dile getirdi. Aslankaya, “Ancak gelinen noktada bu farklılıklarımızı kaybetmek üzereyiz. Çerkesçe UNESCO tarafından kaybolmakta olan diller listesine girmiş durumda. Önümüzdeki süreçte ülkenin demorkatik gelişimi ulusların kendi özgünlükleriyle yaşauyabilmesi için oluşturulan her alanda diğer sivil toplum kuruyluşlarıyla birlikte katkı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Diğer partilerle de toplantılar yaptıklarını kaydeden Aslankaya, HDP'nin federasyonlarına gösterdiği ilginin toplum tarafından olumlu karşılandığını söyledi.
 
 
 

 

 
 
 
Cherkessia.net,26 Mart 2015
 
 

Bu haber toplam 2123 defa okundu.


hapi cevdet yıldız

'Sayın Korucu Çerkesler' başlıklı yorumumda Bingöl Çerkeslerinin Ilısu ilçesinde yaşadığını yanlışlıkla, isim benzerliği nedeniyle ve baraj adıyla karıştırarak yazmış bulunuyorum. Çerkesler Bingöl ilinin Yedisu ilçesindeki iki köyde yaşıyorlardı. Şimdi birkaç ailenin geri döndüğü söyleniyor. Bir önceki isim yanlışlığını düzeltir, özür dilerim.

29 Mart 2015 Pazar Saat 00:42
hapi cevdet yıldız

Sayın Korucu Çerkesler,
Yanılmıyorsam K.Maraş'ın Göksun ilçesinde külliyetli bir Kürt nüfusu bulunmuyor. Bir Türk yöresi, birkaç Çerkes köyü ve bir Çeçen beldesi bulunuyor. Hepsi bu.
Buna karşın geçmişte operasyon parası almak için askerler tarafından bazı kırsal baskınlar yapıldığını duymuşluğum var. Çerkes korucular ise, Bingöl'ün Ilısu ilçesindeki iki köyde vardı. Bunlar maaş almak için korucu yazılmış ve silâh almışlardı. Korucular PKK tehditlerinin artması üzerine koruculuktan istifa ettiler, bunun üzerine silâhları geri alındı ve savunmasız kaldılar. Sonunda mal ve mülklerini terk ederek batı illerine, özellikle Düzce'ye göç ettiler.
PKK ile Çerkesler arasında başka bir ihtilaf ya da çatışma olduğuna ilişkin bir bilgim yok. Varsa niteliği neymiş, belgeleriyle toplumu aydınlatabilirsiniz.
Seçim ortamına girilmiş olması nedeniyle, HDP Eş Başkanı Sayın Demirtaş'ın Kaffed'i ziyaret etmesi ve Kaffed Başkanı Sayın Yaşar Aslankaya ile görüşmüş olması son derece normal bir durumdur. Kaldı ki, HDP parlamentoda temsil edilen ve seçime katılacak olan yasal bir siyasal partidir.

Bu nedenle Sayın Aslankaya'yı suçlayıcı tutumunuz, bana göre uygun bir davranış biçimi değildir. Irkçılığı, nefreti ve Kürt düşmanlığını teşvik edici bir davranış olabilir. Ayrıca koruculuk, anadilinde eğitim hakkından bile yoksun tutulan, yani baskı altında olan biz Çerkeslere mi kalmış?..O yüzden sadece Ilısu'dan değil bütün bir Balkan coğrafyasından kovulmuşluğumuz var. Ayrıca şunu da belirteyim, siyasal partilerimiz içinde, ÇDP hariç, Çerkes soykırımını tanıyan ve TBMM gündemine getiren tek parti HDP'dir. Soykırımı önerisini reddedenler de AKP ve CHP'dir.
Bunu da bilgilerinize sunarım.

28 Mart 2015 Cumartesi Saat 18:00
Ercan Küçüközcan

Bir siyasi parti seçim öncesi her tür sivil toplum kurumunu ziyaret eder.Fazladan bir anlam yüklememek gerekir bence.
Ancak Çerkeslerle ilgili söylediği net doğrular var yukarıda okuduğum haberde. Bizlerin bize masal anlatacaklara değil, gerçeklerimizi söyleyecek siyasilere ihtiyacımız var.

27 Mart 2015 Cuma Saat 00:01
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net