Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlara Göre, Yükselen Etnik Gerginliği Düşürmek İçin Moskova Örgütler Yerine Fikirlerle Mücadele Etmeli
19 Nisan 2014 Cumartesi Saat 19:32
Sanal ortamda yabancı düşmanlığından sokak şiddetine kadar 570 “etnik motivasyonlu eylem” üzerinde yapılan araştırmada “yoksul kırsal güneyin sanayileşmiş ve daha zengin kuzey üzerindeki demografik baskısı”nın Müslüman bölgelerin çok uzağında gerginliğe yol açtığı sonucuna varıldı.



Paul Goble- Staunton,14 Nisan 2014



Bölgeler Kulübü ve Etnik Çatışmalar Etüdleri Merkezi adlı kuruluşların yürüttüğü çalışmaya göre Rusya Federasyonu’nun bir çok bölgesine yüksek etnik gerginlik hakim ; Moskova bugüne kadar yaptığı gibi fikirler yerine örgütlere yönelmeyi sürdürdükçe değişen bir şey olmayacak.

Yazarlara göre, “’Faal müdahale’ye dönük resmi politikanın yokluğunda ülkedeki ideolojik boşluğu tahripkar ve anti-sosyal düşüncelere sahip örgütler dolduruyor”. Ancak,fikirler yerine örgütlerle mücadele etmek “istenen sonucu vermeyecek”. (grani.ru/Society/Xenophobia/m.227745.html)

Nitekim,Moskova tavrını değiştirmediği takdirde “Rusya’nın değişik bölgelerinde etnik gruplar arasındaki gerginlik giderek tırmanacak” ve sorunun henüz “potansiyel” aşamada olduğu bölgelere yayılacak.Bu yayılma sürecinde göçün kendisi ve medya öncü işlevi görecek.



Sanal ortamda yabancı düşmanlığından sokak şiddetine kadar 570 “etnik motivasyonlu eylem” üzerinde yapılan araştırmada “yoksul kırsal güneyin sanayileşmiş ve daha zengin kuzey üzerindeki demografik baskısı”nın Müslüman bölgelerin çok uzağında gerginliğe yol açtığı sonucuna varıldı.

Araştırmacılara göre etnik gerginliğin tırmanmasının sebepleri şunlar : “denetimsiz göç,’günah keçisi’ aranmasına ve yabancı düşmanlığına yol açan sosyal-ekonomik bunalım,iyi tanımlanmış bir milliyetler politikasının eksikliği,olup bitenler hakkında güvenilir bilgiler olmaması,yozlaşma ve radikal İslam propagandası ile başka ülkelerin faaliyetleri”.

Katılımcıların çoğu en sorunlu bölgeler olarak Dağıstan,genel olarak Kuzey Kafkasya ve civarına işaret ederken hareketsiz Volga’yı Kuzey Kafkasya’dan “bağımsız bir gerginlik kaynağı” olarak tanımladılar.Ayrıca Uzak Doğu’da bazı bölgelerin sorunları olduğunu,Moskova ve St. Petersburg’daki etnik gerginliğin birçok Kuzey Kafkasya cumhuriyetinden daha fazla olduğunu söylediler.

Tam metne club-rf.ru/thegrapesofwrath/01/ adresinden ulaşılabilir.Yukarıda verilen Grani.ru adresine ek olarak faydalı tartışmalara erişmek için bakınız newsru.com/russia/14apr2014/mos.html, kommersant.ru/doc/2452040, asiarussia.ru/news/2662/ ve nazaccent.ru/content/11296-opublikovan-pervyj-rossijskij-rejting-mezhnacionalnyh-ugroz.html).

Araştırma,federasyon subjelerini mevcut etnik gerginlik ve öngörüler temelinde üç gruba ayırdı.Ayrıca 14 spesifik bulgu ve öneriler sundu.Ama en ilginç yorumlar beş tane çok hassas konuyla bağlantılıydı.

Birincisi,uzmanların çoğuna göre “gerginliğin kaynağı mutlaka Federasyon subjesine adını veren halklar değil”. Sorunlar daha çok,başta etnik Ruslar olmak üzere,subjenin diğer halklarından kaynaklanıyor.

İkincisi,çalışmaya göre “suç etnisite-ötesi bir olgu ; etnik faktörlere değil,sosyal-ekonomik sebeplere dayanıyor” ve “etnik suç” kavramının doyurucu bir tanımı yok.Buna karşılık uzmanların yarısı etnik gerginliğin tırmanmasının temelinde etnik suçun yattığı görüşünde.

Üçüncü olarak,araştırmaya göre “milliyetçiliğin en radikal ifade biçimi etnik gerginliğin büyümesinde temel rol oynuyor” ve bu kural “hem Rus milliyetçiliği hem etnik azınlıkların milliyetçiliği” için geçerli.Rus milliyetçiliği Moskova,St. Petersburg ve Güney’de sorunken,Rus olmayan grupların milliyetçiliği diğer bölgelerde daha büyük sorun oluşturuyor.

Dördüncüsü, yazarlara göre gelecekte “sosyal çatışmalar giderek etnikleşecek” ve “etnik çatışmalar politize olacak”.Ayrıca,“etnik temalı protestolarda artış görülecek”. Ne var ki bu trend “münhasıran etnisite ile bağlantılı olmayacak”,bir dizi başka faktörden kaynaklanacak.
Bu faktörlerin bazıları şöyle sıralanıyor : “radikal İslam’ın yayılması,federal merkezin pasifliği ve yabancı ülkelerin ulusal bölgeleri etkileme girişimleri,Kuzey Kafkasyalılar’ın hızlı kentleşmesi ve Orta Rusya’ya kitlesel göçü,yerli halkla göçmenler arasında iş bulma rekabetinin şiddetlenmesi”.

Beşinci olarak, araştırmaya göre iyi tanımlanmış bir federal milliyetler politikasının yokluğunda yük bölgelere biniyor.Nisbeten başarılı olanlar arasında Saratov,Orenburg,Mordovya ve Çuvaşya’nın adları geçiyor.Bunların dışındakiler başarısız bulunuyor.

Araştırmaya göre başarısızlar arasında Krasnodar ve Stavropol Krayları,Moskova kenti ve Moskova Oblastı var.Ve şu ekleniyor : “Rusça konuşulan kraylar ve oblastlarda yetkili makamlar pro-aktif bir tavırla gelişmeleri yönlendirmek yerine olduktan sonra tepki gösteriyorlar”.



Kaynak: http://www.interpretermag.com/to-combat-rising-ethnic-tensions-moscow-must-fight-ideas-rather-than-organizations-experts-say/


Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 18 Nisan 2014


Bu haber toplam 1671 defa okundu.


Besleney Fuat

Makalenin eksiği var fazlası yok.
Öngörülerin ve araştırmacıların dayandığı temeller rusyanın gelecekteki açmazlarını faş ediyor.
Sayın Kurmel çevirilerinizi takip ediyorum emeğiniz takdir edilmeli.

Aydın Kuşadasından selamlarımla.

22 Nisan 2014 Salı Saat 03:05
Hudeberdiqo

Bu kafayla giderse Rusyanın başı daha çok ağrıyacak

21 Nisan 2014 Pazartesi Saat 11:43
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net