Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriye Dönüşü Olmayan Yolda
19 Haziran 2011 Pazar Saat 12:41
Esed yönetimi Türkiye'ye kaçışları önleyebilmek için halk arasında, ülke dışına kaçanların evlerine girileceği, bütün eşyalarının ellerinden alınacağı gibi iğrenç söylentiler yayılarak, skandalın ülke içerisinde ört bas edilmesini hedefliyor.

Suriye'de gün geçtikçe olaylar daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Her Cuma günü farklı isim ve sloganlarla hız kazanan gösteriler, bu Cuma da ülkenin farklı şehirlerinde devam etti.

Bu gün ki gösteriler, Fransız işgaline karşı Suriye direnişinin simgesi olarak bilinen, Şeyh Salih el Ali gösterileri olarak isimlendirildi.

Bu gün yaşanabilecek olayları engellemek amacıyla dün Suriye ordusu Cisr eş Şuğur, Magra el Numan ve İdlib gibi şehirlerde yüzlerce insanı gözaltına aldı. Tutuklananların sayısı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak Lübnan'a sığınan bir Suriyeli görgü tanığı, geçen hafta altı veya yedi bin kişinin tutuklandığını ve bu tutuklamaların tamamen rastgele yapıldığını söyledi.

Suriye ordusu son bir haftadır ülkenin kuzey batı sınır bölgelerinde tarama ve temizlik operasyonları düzenliyor. Halk ise ordunun katliam yapma korkusundan dolayı çareyi, kardeş ve komşu ülke Türkiye'ye sığınmakta buluyor.

 Bir Suriyelinin ifade ettiğine göre, Esed yönetimi Türkiye'ye kaçışları önleyebilmek için halk arasında, ülke dışına kaçanların evlerine girileceği, bütün eşyalarının ellerinden alınacağı gibi iğrenç söylentiler yayılarak, skandalın ülke içerisinde ört bas edilmesini hedefliyor.  

Öte yandan dün el Arabia televizyonu Cisr eş Şuğur'da öldürüldüğü iddia edilen 120 polis ve asker arasında kendi adının da yer aldığı bir polis memurunu ekrana çıkardı. Memur; "Ben ölmedim yaşıyorum ancak öldürülenler arasında adım var" diyordu.

 Suriye resmi haber ajansı ise, binlerce kişinin Türkiye'den Cisr eş Şuğur'a geri döndüğünü yazdı. Halbuki Türkiye makamları çoğunun Cisr eş Şuğurlu olduğu 10 binden fazla sığınmacının Türkiye'de olduğunu belirtiyor. Sığınmacılar arasında ordu ve polis gibi güvenlik güçlerinde görev yapanlar da bulunuyor.

Suriye ordusunun temizlik operasyonu yaptığı Cisr eş Şuğur şehrinin isyancı gruplardan tamamen temizlendiği ilan edildi. Bir haber ajansının yayınladığı görüntülerde şehrin harabeye döndüğü görülüyor. Son birkaç gündür ise İdlib şehrine bağlı kasabalarda ordu birlikleri operasyonlar düzenliyor. Bölgeden kaçan görgü tanıklarının anlattığına göre, ordu operasyonlarda öldürülen bazı göstericilerin cesetlerini bile ailelerine teslim etmiyor.

Suriye ordusunun son üç aydan bu yana ordu mensuplarına ailelerini ziyaret etme izni de vermediği ifade ediliyor. Aileleri olayların yaşandığı bölgelerde oturan ordu mensupları ve askerlerin son derece tedirgin oldukları belirtiliyor.

Harsata şehrinde yaşanan bir müdahale ise, Esed yönetiminin halka bakış biçimindeki gaddarlığı iyice gözler önüne serer nitelikteydi. Eşleri ve yakınları tutuklanan 200 civarında kadın, yakınlarının serbest bırakılması için gösteri düzenlemek istedi. Kadınların ellerinde sadece yakınlarının fotoğrafları ve pankartlar vardı. Pankartlarda; 'Eşim nerede? Kardeşim nerede? Oğlum nerede?' şeklinde yazılar yazıyordu. Güvenlik güçleri gösterinin başlamasından yaklaşık 10 dakika sonra gösteri yapan kadınların üzerine yüzlerce gerçek mermi yağdırdı.

Artık Suriye'de ok yaydan çıkmıştır.  Türkiye'nin Suriye yönetimine yaptığı, reform gerçekleştirme çağrıları siyasi manevradan öte geçmemektedir. Bu vakitten sonra reformdan söz edilemez.

Diğer Arap ülkelerinde yaşananların Suriye'ye etkisini de göz ardı etmemek gerekir. Kaddafi rejiminin sona ermesinin, Suriye'deki devrimi büyük oranda hızlandıracağı kuvvetle muhtemeldir. Bu iki ülkenin yönetim tarzı ve halk hareketlerine karşı tutumu bir birine son derece yakın. Arap Birliği'nde Libya'ya müdahale kararına en fazla karşı çıkan ülke de zaten Suriye'ydi.

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=163866


Bu haber toplam 1652 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net