Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çerkesler Atalarını Andı
25 Kasım 2010 Perşembe Saat 20:15
Çerkesler sürgün edilişlerinin 146. yılında İstanbul'da bir "Anma" etkinliği düzenledi. Beşiktaş'ta geleneksel kıyafetleriyle yaptıkları anma töreninin ardından ise Kafkasya'ya gidiş koşullarının kolaylaştırılmasını ve çifte vatandaşlık hakkının verilmesini istedi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Birliği, 21 Mayıs 1864'de Rusya ile Kafkas halkları arasında yaşanan savaş sonrasında atalarına uygulanan sürgünü hatırlatıp, sürgünde hayatlarını kaybedenleri andı.

Dün akşam saat 18.00'de Beşiktaş Akaretler'da toplanan yüzlerce Çerkes, yöresel kıyafetleriyle önce anma töreninin yapıldığı İskele Meydanı'na kadar yürüdü. Yüşürüyüş sırasında "Özünü unutma unutturma", "Bağımsız Kafkasya, bağımsız Çerkesya" şeklinde slogan atan Çerkeslere çevredeki vatandaşların alkışlarla destek verdiği gözlendi.

İskele Meydanı'nda "Anma Meşalesi"ni yakan Çerkesler adına Kafkas Dernekler Federasyonu Birliği'nin hazırlamış olduğu bildiri Nuray Tekkurşun tarafından okundu.

Tekkurşun'un okuduğu bildiride "Diasporadaki Çerkesler adına, dünyaya sesleniyoruz. Bu sürgünde rol oynayan imparatorlukların bugünkü mirasçılarına, özellikle Rusya ve Türkiye'ye sesleniyoruz. Uğradığımız bu tarihi haksızlığı sone erdirin ve anavatanımızla yeniden kucaklaşmamızı sağlamak için önümüzü açın. Bize çifte vatandaşlık hakkı tanıyın. Türkiye'den Abhazya'ya, Türkiye'den Kuzey Kafkasya'ya doğrudan ve rahat ulaşımımızı sağlayın. Kafkasya'da barış ve istikrar içinde yaşamamıza fırsat tanıyın" ifadeleri yer aldı.
Bildirinin okunmasının ardından yöresel şarkı ve şiirleriyle atalarını anan Çerkesler, okunan dualar eşliğinde üzerinde, "21 Mayıs 1864'ü unutmadık, unutturmayacağız" yazılı çelengi Boğaz'ın sularına bıraktı.

Kaynak: http://www.haberturk.com/yasam/haber/516884-cerkesler-atalarini-andi


Bu haber toplam 1802 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net