Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gürcüler, Tanrı ve Üzüm:Güney Osetya'da Yaşam
16 Şubat 2019 Cumartesi Saat 15:41
Radio Free Europe / Radio Liberty, V.Sevrinovski-S.Greer, 17 Ocak 2019
 
Etnik Gürcüler ve Osetler Güney Osetya'da yüzyıllarca yan yana yaşadılar. Kültürleri birbirine benziyor, misafirperverliği önemsiyor ve uzun bayramların sevgisini paylaşıyorlar.
 
Ancak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bölge Gürcistan'dan ayrılınca ilişkiler gerildi.Rusya destekli ayrılıkçılar, 2008’de Gürcistan'a karşı beş günlük bir savaşın ardından Moskova’nın bağımsız bir devlet olarak tanıdığı bölgeyi kontrol ediyorlar.
Güney Osetya'daki Mtatsminda Dağı veya Kutsal Dağ'da gün batımı.
 
Bir kilisenin kalıntıları Mejida Vadisi'ne bakan tepede bulunuyor. Bir asır önce, bölge çok kalabalıktı, ancak insanlar yavaş yavaş ayrılınca bölge nüfusu azaldı.
 
Bikar köyünde eski bir okul. 
 
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce, Gürcüler Güney Osetya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturuyordu. Farklı etnik kökenlerden olan bu insanlar evlendiler ve geçindiler. Ancak sonra çatışma çıktı ve topluluklar parçalandı.
 
Aileler, Gürcistan ve Güney Osetya'yı ayıran idari sınır çizgisine göre bölündü. Vilda köyünde yaşayan, etnik Oset olan İzolda "Çocuklarım, kız kardeşlerim ve kardeşlerim Gürcistan'da yaşıyor" diyor. "On yedi kilometre gibi yakın bir uzaklık bizi birbirimizden ayırıyor, ama artık birbirimizi görmüyoruz". Bazı insanlar sınır çizgisini yasadışı yollardan geçmeye çalışıyor, ancak sınır güvenliği tarafından yakalanma riskini taşıyorlar.
 
 
2008 savaşının ardından Gürcistan, ayrılıkçılara karşı, Güney Osetya'nın fiili başkenti Tisinvali'nin yakınında daha fazla toprak kaybetti.
 
 
Bölge insanları yolsuzluk, sosyal problemler ve Gürcistan'dan kopma konusunda şikayet ediyorlar. Dağlardan Gürcü kenti Mtsheta'ya giden karayolunu görebiliyorlar. Ancak karayoluna giden yerel yol uzun süredir kapalı.
 
Kırmızı üzümler sıkılıyor. 
 
Şarap, hem Oset hem de Gürcü kültürlerinin önemli bir parçasıdır. Bunun yanında, üzüm ve cevizden yapılan geleneksel bir şeker olan ''curckela'' da öyle.
 
Kazbeg evinin önünde oturuyor.
 
Kazbeg, misafirleri geldiğinde onlar için kadeh kaldıracak.
 
Kazbeg'in eşi peynir yapıyor.
 
Dvalişvili ailesi, Ardisi köyündeki evlerinde şarap keyfi yapıyor.
 
Givi Dvalişvili dindar bir Hıristiyan ve kiliseye girmeden önce yerel kilisenin her köşesini öpüyor.
 
 
Çanlar kilisenin girişinin yukarısına yerleştirilir. Givi bir çan'ı çaldıktan sonra içeri giriyor. O etnik bir Gürcü ve karısı etnik bir Oset. Onlar bölgedeki birçok karma çiftten biri.
 
Givi Dvalişvili ve Oset rehberimiz Renat, kilisenin içindeki mumları yaktı.
 
Givi Dvalişvili yerel kilisenin içinde. 
 
Efsaneye göre, burada eski bir aile kulesi bulunuyordu. Çığla beraber yıkıldı, yerel halk gümüş bir haçın ayakta kalmasına şaşırdı.Kule'nin yerine yeni bir kilise inşa etmeye karar verdiler.
 
 
Çeviri: Tlepşuko Ömer Çakırer
 
Cherkessia.net, 16 Şubat 2019

Bu haber toplam 5419 defa okundu.


Nart Bozkurt

Geleneksel şeker yapımı ve peynir yapımı (kullanılan maya) ile ilgili bilgi Yok mu?

18 Şubat 2019 Pazartesi Saat 23:48
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net