Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Açık Rusya Eylem Programı
08 Temmuz 2017 Cumartesi Saat 11:32
 
khodorkovsky.com, 14 Kasım 2016
 
Açık Rusya Eylem Programı 12 Kasım 2016 günü Helsinki’de toplanan açılış konferansında kabul edildi.
 
Açık Rusya, enerjisini mevcut rejimi yok etmek için ziyan etmeyecek. Rejim kendini yok edecek. Ama bunun öncesinde ve sonrasında ne yapmamız gerektiğini biliyoruz.
 
 
Rejim çökmeden önce 
 
İnsanlarımızın çoğu hallerinden memnunlar ve ülkenin dönüşüm sürecine katılmak istemiyorlar. Ama biz bir değişim ekibi oluşturacağız. İnsanlara hayatlarının çok daha iyi olacağını göstereceğiz. 
 
Eli kulağındaki değişim için detaylı bir plan hazırlayacağız. İnsanlarımızı viki-teknolojilerin yardımıyla dinamik bir tartışma sürecine katacağız. 
 
Gazetecileri ve araştırmacıları destekleyecek, bilgide saydamlığı sağlayacağız. 

Açık Rusya hareketi seçimlerinde Mihail Hodorkovski, 16 Nisan 2017 Estonya-Tallinn 
 
 
Sıradan insanların anlamakta zorlanabileceği küresel siyasi-ekonomik konuları açıklığa kavuşturacağız. 
 
Resmi makamlar ve tekellerle mücadele sürecinde örgütlü toplumun ve savunmasız katmanların çıkarlarını korumalarına yardım edeceğiz. Yasal ve bilgisel destek vererek bunu başaracağız. 
 
Yeni siyasi güçlerin ve yetişen genç politikacıların sosyo-ekonomik eylem deneyimi kazanmalarına yardımcı olacağız. Bu deneyimin bir parçası seçime her seviyede katılım olacak. 
 
Yetkililerin ve siyasetçilerin çalışma ve ahlaki standartlarını incelemeleri için hükümet-dışı izleme grupları kuracağız.
 
Etkili mücadele yöntemleri olarak barışçıl sivil direniş eylemlerine destek vereceğiz. 
 
Siyasi mahkumların haklarını savunacağız. Onların cesareti toplumsal bilincin uyanmasını sağlayacak. 
 
Yurttaşların haklarını korumaya yönelik yasa taslakları geliştireceğiz. Kamu önünde tartışılmalarını isteyeceğiz. 
 
 
Rejim çöktükten sonra 
 
Mevcut devlet başkanı siyaset sahnesinden çekildikten sonra iktidarın önemli toplumsal güçlerden oluşacak bir koalisyona devredilmesi için çalışacağız. Geçiş hükümetini bu koalisyon kuracak. 
 
Geçiş hükümeti iki yıl içinde ekonomik ve siyasi değişimi hayata geçirecek. Ülke mevcut krizden çıkacak. Özgür ve adil seçimler yapılacak. 
 
Programımız otoriterlikten demokrasiye düzenli geçişi sağlayacak ve otoriterliğin başını yeniden kaldırmasına engel olacak önlemlerden oluşuyor. 
 
 
Anayasa reformu 
 
Güçler ayrımı, denge ve denetim, federal düzeyden yerele kadar her seviyede iktidarın düzen içinde devredilmesi. Süper-başkanlıktan parlamenter-başkanlık sistemine geçiş. Başkan en fazla dörder yıllık iki dönem için seçilebilecek. Başkan dış politika ve güvenlikten sorumlu olacak; ekonomiye ilişkin konular başbakan ve hükümetin sorumluluk alanına girecek. Hükümet parlamento tarafından atanacak ve denetlenecek.
 
 
Bölgesel yönetişim reformu 
 
Yerel makamlar en geniş yetkilerle donanacak. Bölgesel ve federal hükümetin müdahalesi olmadan çözülebilecek meselelerde yerel makamlar yetkilendirilecek. Belediye başkanları ve valiler dürüst seçimlerle göreve gelecek. Bölge ve belediye yönetimlerinin ve bütçelerinin denetlenmesinde bölgesel ve yerel parlamentolar (konseyler) daha fazla rol alacak. 
 
 
Yargı reformu 
 
Bağımsız yargı. İdari, hukuk ve kamu davaları için jüri sisteminin getirilmesi. Yolsuzluğa hoşgörüsüzlük. 
 
 
Siyasi reform
 
Bağımsız siyasi partiler ve bağımsız seçim komisyonunun yeniden kurulması. Yarışmacı seçim kampanyası ve adil seçimler için uygun koşulların oluşturulması.
 
 
Ekonomik reform 
 
Tekelden arınma. Doğal tekellerin siyaset kurumu tarafından denetlenecek kamu konseylerine devredilmesi. Şeffaf hukuki düzen, iş yapmak için net “oyun kuralları”. Doğal kaynak getirilerinin yurttaş emeklilik ve sigorta hesaplarına aktarılması. Uluslararası işbirliğinin ihyası. Yolsuzluğa hoşgörüsüzlük. 
 
 
Kanun yaptırımı reformu 
 
Kanun yaptırım güçlerinin isimleriyle uyumlu çalışması. Performans değerlendirilmesinde istatistik-tabanlı “kota sisteminin” kaldırılması. Yolsuzluğa hoşgörüsüzlük. 
 
 
Medya reformu 
 
Tekelden arınma. Arınma sürecinde medyanın kamu konseylerine devredilmesi. Konseylerin siyaset kurumu tarafından denetlenmesi. Medya bağımsızlığının, yasalar ve gazetecilik ahlakıyla uyumun güvence altına alınması. 
 
 
Uluslararası ilişkiler 
 
Avrupa, Birleşik Devletler ve Ukrayna ile dostane ilişkilerin ihyası. Birikmiş sorunlar ve anlaşmazlıkların çözümü için ilk adımların atılması.
 
 
Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel 
 
Cherkessia.net, 8 Temmuz 2017
 
***
 
Open Russia Action Programme
 
khodorkovsky.com, November 14, 2016
 
The Open Russia Action Programme was adopted at the inaugural conference held in Helsinki on 12 November 2016.
 
Open Russia won’t waste its energies on attempting to destroy the current regime. The regime will destroy itself. But we know what to do before and after that event occurs.
 
Before the fall of the regime
 
The majority of our compatriots are still satisfied with their lives and unwilling to participate in the transformation of the country, but we will form a change team and show people that their lives could be so much better.
 
We will formulate a detailed plan for the impending changes and get our compatriots involved in an energetic discussion with the help of wiki-technologies.
 
We will strive to ensure informational transparency (both societal and governmental) by supporting the work of journalists and investigators. We will also explain and unpack global politico-economic issues that ordinary people may find difficult to understand.
 
We will help social associations to defend their own interests as well as the interests of vulnerable segments of the population in their struggle against state officials and monopolies. We will do so by providing legal and informational support.
 
We will help new political forces and up-and-coming young politicians to acquire experience of socio-political activism, including electoral experience of all levels.
 
We will organise non-governmental watchdogs to scrutinise the work and ethics of officials and deputies.
 
We will support peaceful acts of civil resistance as an effective means of social and political struggle.
 
We will defend the rights of political prisoners, whose example and courage are integral to awakening social consciousness.
 
We will develop draft laws intended to protect citizens’ interests and offer them up for public discussion.
 
After the fall of the regime
 
When the current president departs the scene, we shall endeavour to ensure that power is transferred to a coalition of socially significant forces; it is this coalition that will form the transitional government.
 
The transitional government will have two years to implement economic and political changes, enabling the country to emerge from the current crisis and making it possible to hold free and fair elections.
 
Our programme includes a comprehensive set of measures designed to facilitate an orderly transition from authoritarianism to democracy, and to prevent authoritarianism from rearing its head anew.
 
Constitutional reform
 
Separation of powers, checks and balances, regular transfer of power at all levels of government (from federal to municipal). Transition from super-presidential to presidential-parliamentary system of governance. President to be elected for a maximum of two four-year terms. President to be in charge of foreign policy and security; economic matters to be the province of a prime minister and government (appointed by parliament). Work of government to be controlled by parliament with the help of supervisory authorities headed by opposition representatives.
 
Reform of regional governance
 
Local authorities to be maximally empowered. All issues resolvable without the involvement of regional and federal levels of government to be resolved locally. Mayors and governors to be chosen via genuine elections. Regional and local parliaments (councils) to play a greater role in the control of regional and municipal governments (administrations) and budgets.
 
Judicial reform
 
Creation of an independent judiciary. Reinstatement of judges’ independence. Across-the-board introduction of jury trials for a maximum number of civil, administrative and criminal cases. Zero tolerance towards corruption.
 
Reform of the political system
 
Restoration of independent political parties and an independent election commission.
Creation of suitable conditions for competitive election campaigns and fair elections.
 
Economic reform
 
De-monopolisation of the economy. Control over natural monopolies to be transferred to public councils overseen by all political forces, oppositionists included. Creation of a transparent legal environment with clear “rules of play” for doing business. All natural-resource rents to be transferred into citizens’ pension and insurance accounts. Re-establishment of international cooperation. Zero tolerance towards corruption.
 
Law-enforcement reform
 
Law enforcement agencies to act in accordance with their name. Abolition of the statistics-based “quota system” of performance evaluation. Zero tolerance towards corruption.
 
Media reform
 
De-monopolisation of the media. While de-monopolisation is ongoing, media to be transferred into the control of public councils overseen by all political forces, oppositionists included, which will ensure media independence and compliance with the law and journalistic ethics.
 
International relations
 
Revival of friendly relations with Europe, the US and Ukraine. Initial steps to resolve accumulated problems and conflicts.
 

Bu haber toplam 3546 defa okundu.


hapi cevdet yıldız

Sn. Rauf Nogay, Temmuz sıcağında "Adalet" isteyerek Ankara'dan İstanbul'a yürüyen yüzbinleri görmemek nasıl tanımlanabilir? Bedbin, kötümser olmamak gerekir derim.

09 Temmuz 2017 Pazar Saat 20:54
hapi cevdet yıldız

Mükemmel bir demokratikleşme programı.
Mükemmel çevirisi için Sayın Kurmel'e teşekkürler. 40 yıldan beri bizim de savunduğumuz şeyler bunlar.

09 Temmuz 2017 Pazar Saat 11:31
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net