Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriye'deki Çerkesler, Artık BM'nin De Sorunudur!
05 Nisan 2012 Perşembe Saat 22:49

The Honorable Ban Ki-moon:
United Nations Secretary-General

Mr. Secretary-General,

We are representatives of the Circassian Diaspora around the world. The Circassians are the original inhabitants of North-West Caucasus - Historical Circassia. Circassians defended their historical homeland for centuries against repeated Czarist Russian aggression up until the mid-19th century.  The end of that over 100 year’s colonial war; our ancestors subjected to forced deportation from their historical homeland. The deportation of the Circassian people was among the larges exodus in the modern times, with almost 90 percent deported and one third of them perishing during their exile from disease and starvation.

Currently, Circassians are scattered across over fifty countries, including Syria, and represent one of the largest Diaspora populations in the world with some of 90% of Circassians living outside of their homeland and suffering the imminent and continuous threat of losing their culture and language

The international Circassian community is extremely concerned about the ongoing violence and deteriorating situation in Syria. Small minorities such as the Circassians are especially vulnerable from both sides in the hysteria of such events. The situation is aggravated by the fact that the Circassians’ lives have been threatened by the conflicting parties. You may be aware that the Circassians in Syria have tragically been uprooted from their homes there before in 1967. Circassians once again face the prospect of being forced to choose between their lives or their homes.  There is no more appropriate place on earth for them to rebuild their lives than in their historic homeland.  Russia is a strong, rich and respected country.  It has the ability to rather easily prevent an enormous amount of suffering for these people. 

The authorities of the titular Circassian republics, civil society organizations and the Caucasus Diaspora have repeatedly appealed to the leadership of the Russian Federation to facilitate the emergency evacuation of the Circassians of Syria as compatriots in the homeland. Much to our regret, the official Russian authorities have yet to respond to our requests.
 

Mr. General-Secretary, we appeal to the United Nations and to you personally to use all the influence and authority of your organization with the Russian Federation to expedite the return of the Circassians of Syria to their historic homeland.  In this way you will contribute to the restoration of historical justice and bring the state of our nation into compliance with the UN Charter and other international legal instruments affirming the rights of indigenous people to live in their historic territory.

Respectfully,

 

Saygıdeğer Ban Ki-moon:
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri


Sayın Genel Sekreter,


Bizler dünya çapındaki Çerkes Diasporasının temsilcileriyiz. Çerkesler, Kuzeybatı Kafkaslar – Tarihi Çerkesya’nın asıl sakinleridir. Çerkesler Çarlık Rusyası’nın 19. YY’ın ortalarına dek süren tekrarlı saldırılarına karşı tarihi anavatanlarını yüzyıllar boyunca savunmuşlardır. 100 yıldan fazla süren sömürgeci savaşın sonucunda atalarımız tarihi anavatanlarından zorunlu sürgüne maruz kalmışlardır. Yaklaşık %90’ının sürülmesi ve üçte birinin sürgün esnasında salgın hastalık ve açlık yüzünden yok olmasıyla birlikte Çerkes halkının sürgünü, modern zamanlardaki en büyük toplu göçler arasındadır.

Çerkesler şu anda Suriye dahil olmak üzere elliden fazla ülkeye dağılmışlardır, yaklaşık %90’ı anavatanlarının dışında yaşayan, kültürlerini ve dillerini devamlı ve giderek yaklaşan bir şekilde kaybetme tehditinden muzdarip olan Çerkesler, dünyadaki en büyük diasporalardan birini temsil etmektedir.
Uluslararası Çerkes toplumu Suriye’de süregiden şiddet ve kötüleşen durum konusunda son derece kaygılıdır. Çerkesler gibi küçük azınlıklar bu tür olayların histerisindeki her iki tarafa karşı özellikle savunmasızdır. Çerkesler’in yaşamlarının çatışan taraflarca tehdit edilmesi nedeniyle durum kötüleşmektedir. Suriye’deki Çerkesler’in 1967’den önce trajik biçimde oradaki evlerinden edildiğini biliyor olabilirsiniz. Çerkesler bir kez daha yaşamları ve evleri arasında seçim yapmaya zorlanma ihtimali ile karşı karşıyalar. Yaşamlarını tekrar inşa etmek için dünya üzerinde tarihi anavatanlarından daha uygun bir yer yok. Rusya güçlü, zengin ve itibarlı bir ülke. Bu insanların çektikleri muazzam acının oldukça kolay bir şekilde önüne geçmek için olanağı var.

Kağıt üstündeki Çerkes cumhuriyetlerinin yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve Kafkas Diasporası, anavatandaki soydaşlar olarak Suriye’deki Çerkesler’in acilen tahliyesini kolaylaştırmak üzere Rusya Federasyonu başkanlığına tekrar tekrar müracaatta bulundular. Üzülerek ifade etmeliyiz ki, resmi Rus otoriteleri taleplerimize hala cevap vermediler.

Sayın Genel Sekreter, Suriyeli Çerkesler’in tarihi anavatanlarına geri dönüşlerini hızlandırmak için örgütünüzün tüm nüfuz ve yetkisini Rusya Federasyonu’na karşı kullanmak üzere Birleşmiş Milletler’e ve özel olarak size müracaat ediyoruz. Bu şekilde, tarihi adaletin tecellisine ve BM Sözleşmesi ve tarihi topraklarında yaşamaları için yerli halkların haklarını güvence altına alan diğer uluslararası hukuki araçlarla ulusumuzu uyumlu bir hale getirmeye katkıda bulunacaksınız.

Saygılar,

Çiçek Duman Çek
Başkan
Kaliforniya Adıge Xase / Çerkes Derneği
 

"Cherkessia.net olarak bu deklerasyonu destekliyoruz ve altına imzamızı atıyoruz."


Bu haber toplam 4900 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net