Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm Adıgeler Kongresi Kararları
14 Temmuz 2010 Çarşamba Saat 09:54

               1. Ulusun kendini etnik olarak tanımladığı "Адыгэ- Adıge" ve  ekzoetnonim olarak kullanılan "Черкес-Çerkes" isimlerinin Rusya Federasyonu içerisinde ve diğer ülkelerde yaşayan tüm Adıgeleri kapsadığı;

                2. Kabardey-Balkar, Adıgey ve Karaçay-Çerkes Yüksek Sovyetlerine 1 Eylül 1992 tarihinden itibaren tüm resmi-devlet işlerinde, anketlerinde,  nüfus kimlik bilgilerinde, doğum kayıt belgelerinde, pasaportlarda, diğer tüm belgelerde ve Adıgeleri tanımlayan resmi isimlendirmelerde:

                а) Anadilde - "Адыгэ-Adıge" ( Rusça transkripsiyonlarda "Адыга-Adıga");

                b) Rusça ve diğer dünya dillerinde - "Черкес- Çerkes" veya "Черкешенка, Çerkeşenka" ( Çerkes kelimenin dişil hali ) nin kullanılmasının önerilmesi;

                3. Adıge dilinin birliği ve bu dile ait iki edebiyat varyantı olarak:

                а) Yukarı – Çerkes (Kabardey), ve

                b) Aşağı - Çerkes (Kyah)’ın kabul edilmesi;

                4. Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adıgey devlet organlarınca Rus dilinden alınarak Adige (Çerkes) soyadlarına takılan "ov", "ev", "in" gibi soneklerin anadildeki orjinallerine uygun bir şekilde yeniden düzenlemelerinin yapılmasının önerilmesi;

                5. Ulusal-devletleri dışında yaşayan Adıgelerin de aynı değişiklikleri yapabilmeleri ilgili organlara gereken önerilerin sunulması;

                6. Alınan bu kararların uygulanması için yapılacakları izlemek görevinin Tüm Adıgeler Kongresi Koordinasyon Sovyeti’ne verilmesi kararlarını alır ve kamuoyuna ilan eder.

Birinci Tüm Adıgeler kongresi
28 Mart 1992, Nalçik

Cherkessia.net’in Açıklaması:

Halkımızın birliği, uluslaşması ve geleceği için hayati öneme sahip olduğunu düşündüğümüz „kimlik“ konusunda uzun zamandır yazılar yazıyor, insanlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Anavatanımızda neredeyse 20 yıl önce bu yönde iradi kararların alındığını, ama bunların diasporadan gizlendiğini; en azından hasır altı edilip kime hizmet ettiği „belli olan!“ söylemlere devam edildiğini bilmek bizleri üzmekte, derinden yaralamaktadır.

Bizler, bu konudaki ilgili-bilimsel yazı ve dökümanları yayınlamaya devam edeceğiz.

Cherkessia.net olarak yazarlarımızı, dostlarımızı, kendilerini Çerkesya Yurtseveri olarak adlandıranları ve tüm Çerkesleri şimdiye kadar bize yakıştırılan adlandırmaları hızla terketmeye, hiçbir duygusallığa kapılmadan anavatanımızla paralel söylemleri benimsemeye, bu konuda iradi kararlar almaya-uygulamaya ve içerisinde olduğumuz kurumların da bu kararları alıp kendilerini dönüştürmeleri için herzamankinden daha ısrarlı olmaya, daha çok çaba göstermeye çağırıyoruz.

HERŞEY BİRLİĞİMİZ, ULUSLAŞMAMIZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN!



Bu haber toplam 3258 defa okundu.


Bu habere yorum eklenmemiştir. İlk yorumu siz ekleyin.
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net