Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kube Nurhan Fidan
*Aşk Olsun Sana Çocuk, Aşk Olsun!
12 Eylül 2018 Çarşamba Saat 17:29

Önceki gün ınstagram hesabıma bir video düştü. 6-9 Eylül’de Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan United World Wrestling -Grappling dalında (türkçesini sormayın, zira bende tam olarak bilmiyorum, güreş-judo karışımı fazla sert olmayan bir spor dalı) dünya şampiyonu olan Kaberdey’den Şet Yunus, ödülünü almak için birincilik kürsüsüne çıkıyor.  


Altın madalyası boynuna takılıyor, o sırada yanında taşıdığı Çerkes bayrağını prestijli zarif bir hareketle sırtına alıyor, diğer elinde brövesini tutuyor.  Bu aksiyonları alışmış olduğu gibi çok efendi, vakarlı reflekslerle yapıyor. Madalya ritüeline saygısızlığın veya bayrak simgesi üstünden meydan okumanın-küstahlığın zerresi yok. Doğal, dozunda bir vakar içinde.


Müsabaka görevlisi Yunus’a Çerkes bayrağı ile ödül alamayacağını aksi takdirde diskalifiye olacağını söylüyor. Yunus önce şaşırıyor, beklemiyor böyle bir uyarıyı. Diğer görevli bayrağı Yunus’un sırtından alıp uzaklaşıyor. 


Birincilik kürsüsünde sırtından Çerkes bayrağı alınan gencecik Şet Yunus’un yüzünde ki ifade bir saniye içinde gururlu küskünlüğe dönüşüyor. O kürsüde küçüldüğünü hissediyor, sadece 2 saniye düşünüyor  ve onur ödüle galip geliyor. Madalyasını çıkarıp kürsüyü terk ediyor. 

https://www.facebook.com/1864s/videos/2090281204338641/UzpfSTMxMzM4ODQ4MjM4NDoxMDE1NTU4NTgyNTY4MjM4NQ/


Şet Yunus’un bu müthiş değerli protestosuna özellikle Türkiye Çerkes diasporası sahip çıkmalı, bu gencecik onurlu Çerkes’in madalyasını elinin tersiyle iterek kaybettiği maddi kayıplarını ona geri vermelidir, manevi anlamda taltif etmelidir. Bu görev Türkiye Çerkes diasporası olarak hepimizin boynunun borcu olmalıdır.

 

***

Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

Rüzgar’ın başkenti Astana’da masal kuşu Samruk’un getirip şehrin orta yerine bıraktığı altın yumurta heykeli nasıl göz alıcıysa, Şet Yunus ismini Çerkes halkının göz alıcı biricik isimlerinden biri yaptığın için.


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

Tüm değerlerin varlığa tahvil edildiği  bu dünyada eski çerkeslerin refleksi olan, dedem Kube Aslan’ın hiç dilinden düşürmediği ‘’шъхьэк1о зек1уак1’’ (müdânâsızlık-eyvallahsızlık-gururlu tavır alma) sözünü bizlere tekrar hatırlattığın için.  


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun! 

Dünyanın dört bir yanına dağılmış yüreği elinde Çerkes halkına kolektif onur denilen şeyi, onun ne denli değerli olduğunu bir kez daha hatırlattığın için.


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun! 

Çerkes bayrağını hak ettiği gibi yine-yeniden onurlandırdığın, hem de bunu en yapılması gereken yerde bize gösterdiğin için.


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

Çerkes bayrağının, kaba bir propaganda aracı olmadığını, kum tanesi gibi dünyaya dağılmış Çerkes halkının birliğinin simgesi olduğunu bize yeniden hatırlattığın için. 


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

Bir Dünya şampiyonu olarak, Çerkes gençlerine icap ettiği zaman neye-nasıl itiraz ediliri su tanesi gibi gösterişsiz, kararlı gösterdiğin için. 


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

1936 Almanya’sının Berlin olimpiyat oyunlarında 4 altın madalya alarak Hitler’e stadyumu terk ettiren siyahi sporcu Jesse Owens’ın Dünya’ya armağan ettiği övüncü Çerkeslere yaşattığın için. 


Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

1968 Meksika olimpiyat oyunlarının 3 yüz akı Tommie Smith, John Carlos, Peter Norman’ın siyah eldivenli, çıplak ayaklı protestolarının ne denli haysiyetli olduğunu, yok sayılanlar adına 2018 Eylül’ünde bize yeniden hatırlattığın için.


 Aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!

Onuru ödüle galip kıldığın, Çerkes halkını yok saydırmadığın, onların yüreğini yeniden büyüttüğün için. 


Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar

Şet Yunus’un ınstagram hesabı: @shetov__01 


*Can Yücel’in Mare Nostrum şiirinden.


Bu yazı toplam 5731 defa okundu.





ЗАУР ЕДИДЖ

Л1Ы ЗАК1!

06 Ekim 2018 Cumartesi Saat 22:00
XAРУН-Düzce

Şet Yunus diye yazılır ADAM diye okunur.

15 Eylül 2018 Cumartesi Saat 20:05
Замирбек Айтэч

Мы к1алэм пае Тыркум ис Адыгэмэ зыгорэ яш1э зара?

14 Eylül 2018 Cuma Saat 16:02
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net