Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hapi Cevdet Yıldız
“Adıge mak”ın İnternet Yayını 6 Kasım’dan Beri Verilmiyor
24 Kasım 2015 Salı Saat 09:21

Maykop’ta Adıge dilinde yayınlananAdıge mak gazetesi Adıge Cumhuriyeti Devleti’nin yarı resmî yayın organı. Adıge Cumhuriyeti Başı’nın/ Łıŝha’nın, hükümetin ve parlamentonun çıkardığı yasa, kararname, yönetmelik ve benzerleri, resmi dil olduğundan Adıgece olarak da “Adıge mak”ta yayınlanır.

Gazete, esas olarak, devletçe finanse ediliyor, finanse edilmesi devletin yükümlülüğünde. Buna rağmen internet yayını süreğen biçimde sık sık kesintiye uğruyor. Geçtiğimiz aylarda bir ay süreyle internet yayını kesintiye uğramış, gazeteyi izleyememiştik. Buna değinmiştik (“Adıge mak” Gazetesi Adıgece Yazıları İnternetten Vermiyor). Gazete genel yayın yönetmeni Sayın Derbe Timur’un konuya ilişkin verdiği açıklayıcı bilgiyi de yayınlamıştık; buna göre, gerekçe, internet yayınını düzenleyen görevli yıllık iznini kullandığı için internet yayını verilememişti.

Ek önlem almaya gereksinim duyulmamış... Özrü kabahatinden büyük denen şey de bu olmalı.

Buna karşın “Adıge mak”ın Rusça internet yayını aksamasız veriliyordu, şimdi de günü gününe veriliyor.

Bundan amaç, diasporayı (Adıgey dışındaki kişileri) habersiz/ kaynaksız bırakmaksa, boşuna. Haberler Rusça kaynaklı olarak da sürekli diasporaya ulaşabiliyor. İletişim çağındayız. Tabii o zaman ikinci elden, çarpık ve tarafsızlığı zedelenmiş haber akışı da gelebiliyor. Söz gelişi, Thakuşıne- Thakuşinov, Kumpıle de Kumpilov oluyor, Rus mu değil mi kafalar karışabiliyor, Adıgece de güme gitmiş oluyor ...

Belirttiğimiz gibi kesintiler daha önceki yıllarda da yaşanmıştı. “Adıge mak”, dediğimiz gibi özel değil, en azından yarı resmî nitelikli bir devlet yayın organı. Devletçe finanse edilmesi, maaşların ödenmesi, kadro şişkinliklerinin dağıtılması, ekonomik yayın ilkesinin hayata geçirilmesi gerekmez mi? Adıgey’de herşey para mı olup çıkmış? Para almadan hizmet ifa eden, elini taşın altına koyan birileri kalmamış mı? Yoksa buna yol açan Rus mu?..Moskova’dan baskı mı geliyor?.. Bilemiyoruz.

Şair Fuzulî, “Selam verdim, rüşvet değil deyû almadılar” diye yakınmıştı Padişah’a, İstanbul’a Bağdat’tan yazdığı mektubunda emekli maaşını alamadığı için. Adıgey’de de işler o hale mi gelmiş yoksa? Bizde olsa, bir gazeteden 10-15 yazıyı kopyalayıp internete vermek işten bile sayılmaz, bunun için adam tutmaya gerek de duyulmaz, o işi gazete personelinden birileri gönüllü olarak da üstlenebilirler. Bizler yaptığımız her şeyi beklenti içine girmeden, kırk para almadan yapabiliyoruz, niye? Halkımıza olan sevgimiz gereği. Bizde bir kişi bütün makaleleri, bir gazetenin ya da derginin bütün yazılarını çok kısa bir süre içinde internete yükleyebiliyor. Bilemiyoruz, Rusya’da göbekler parayla mı kesilir olmuş...

Gazeteyi ve kurumları Brejnev dönemindeki gibi arpalığa, tekkeye çevirirsen olacağı budur. Selam versen “Rüşvet değil” diye almayabilirler de. Yazık...

***

Adıgey’de kolaycılığa kaçılıyor olmalı, Adıgeliğe yakışmıyor bu, yoksa Adıgece de bir sömürü aracı mı olmuş? “Arğoyım yıḱopk xetxınım teri tıpıhağa?”(Yoksa sivrisineğin budundan parça almaya kalkışmış mıyız?). Koskoca Enstitüler, Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü ve üniversiteler ne güne duruyor? Süs için mi? Adıgece açıklamalı tek bir sözlük olsun 55 yıldan beri basılamamış. Adamlar ne yaparlar? Enstitüler birer arpalık mı olmuş? Ayda toplam 4 işgünü, haftada iki yarım gün tutarında çalışıyorlarmış, verilen bilgiler öyle.

Rahmetli Ç’eraş Zaynab’ın editörlüğünde 55 yıl önce, 1960 yılında yayınlanmış 10 bin sözcüklü küçük bir Adıgece sözlük var, 55 yıldan beri onun üzerinde yatılıyor. Ayıptır. Koca cumhuriyet 55 yıl boyunca Zaynab dışında bir dil bilgini, Adıgece sevgisi olan birilerini yetiştirememiş mi? Yiyicilik, tembellik ve umursamazlık o denli mi yaygın hale gelmiş? Adıgelik bu kafayla nasıl yükselsin ki?..
***
Bir de bakıyoruz, 200 bin Karaçay kendi arasında para topladı, özel uydu Tv yayını kurdu, Karaçayca günlük yayınları başlattı. Bizlerse sadece seyrediyoruz. Sıkılmak gerekir. Koca koca Karaçayca açıklamalı sözlükleri ve kitapları gördükçe insanın imrenesi geliyor. Ölmüşüz de haberimiz mi yokmuş...

Bizde, bir Türkçe sözlüğü eline alan meraklı kişi, -Açumıj Hilmi gibi bilimsel kariyeri olsa neyse-, Türkçe sözcüğe kendince Çerkesçe karşılıklar yazıp sözlük üretmeye soyunabiliyor, edebiyat dili ve kurallar dersen hak getire. Bu işin kolayı. Aslında kolay bir iş değil sözlük hazırlamak, sorumluluk, kollektif çalışma gerektirir. Bilgi kirlenmesi tehlikesi de cabası.

Temizlemesi zor olur sonra. Marifet, kopya çekmeden, özgün bir Çerkesçe-Türkçe sözlük yazmakta, asıl marifetse Çerkesçeden Çerkesçeye sözlük hazırlamakta, tabii Rusça ya da Türkçe karşılıkları da yazılırsa daha mükemmel olur.

Daha fazla söyleyecek söz bulamıyor, şimdilik kesiyorum. Hadi hayırlısı diyelim.


Bu yazı toplam 3362 defa okundu.





hapi cevdet yıldız

Sn.Mustafa Saadet,
108 bin sözcüğü derlemek, 22 bin sözcüğü seslendirmek önemli bir çalışma. Anayurttaki enstitülere örnek olmalı. Anayurtta su başlarının iş çıkarmak istemeyenlerce tutulduğu, ele geçirildiği anlaşılıyor. Yazık.
20 kişilik dil komisyonundan söz ediyorsunuz.

Bu bir amatör komisyon olmalı. Ama prof. ünvanı taşıyan yüzlerce kişiden oluşma komisyonlar, para yeme dışında ne yaparlar? Doğrusu merak ediyorum.

Bu arada şunu da belirtmek gerekir, şahsen bu çalışmanıza eleştirilerim olsa da, örneğin aradığım birçok Çerkesçe ya da Türkçe sözcüğün kayda girmediğini anlasam, 108 bin sözcük bilgisinin birbirini tekrar etme, edebiyat diline bağlı kalmama, seslerin hatalı verilmeleri ya da sözcük sayısının aynı sözcüğün çoğaltılmaları olduğu kuşkusunu taşısam bile, yine de sözlük linkini yorumunuza ekleseydiniz bilmeyenlerin ulaşmalarını sağlamış olurdunuz diyorum. Saygılar.

02 Aralık 2015 Çarşamba Saat 16:03
hapi cevdet yıldız

Sayın Khuade Adnan,
Değerli bilgilendirmeniz ve değerlendirmeleriniz için teşekkürler. Adıgey’deki kokuşmuş bürokratik yapıyı ele almayı ve eleştiri yapmayı ihmal etmiş olmalıyız. Bu yapı kendi kendine düzelmiyor, bir idari reform ve yeniden yapılanma gerekiyor. Bu da zor. Suyun başını tutmuş olanlar (Moskova ve yerel temsilcileri) buna izin verirler mi? Demokratik olgunluğa erişilmiş mi? Sanmıyorum.

Önce laçkalaşmış bu yapıyı anlamaya çalışmalıyız. Bir önceki Başkan Şevmen Hazret, bu yapıyla ve bu yapıda görev almış oportünist bürokratlarla başa çıkamadığından yakınmıştı (Adıgey Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hazret Şovmen’in Veda Mesajı).

Değişik ve Adıgeyli olan kişilerle zaman zaman yapmış olduğum görüşmelerde bazı kurumların arpalık olarak kullanıldığı izlenmini edindim. “Adıge mak” gazetesinin de arpalıklardan olduğu söylendi. “Adıge mak”ı çıkarmak için diyelim 15 kişi gereksin. Tepedeki (üst bürokrasiden) kişiler işsiz bir iki yakınını gazeteye aldırıyor ve bunlara yeni ve tabii daha dolgun paralı bir iş bulunana değin düzenli maaş ödeniyormuş. Gazetenin böyle kişileri işe almama şansı yok gibi bir şeymiş. Üst baskı söz konusu...

Bu durumda gazete, atıyorum 100 üzeri torpilli kişiye fazladan maaş ödemek zorunda kalıyor. Devlet bütçesinden olmalı.
Başka bir sorun da içerik. İçerik son dönemde adeta buhar oldu. Bu yazarlardan çok, iktidardan kaynaklanıyor olmalı, politik bir sorun. Bu bakımdan içerikten de vazgeçtik. İktidar süzgecinden ("sansürden") geçmiş gazete yazıları bile görüldüğü gibi internete verilmiyor. "Adıge mak"ta “Elektronnaya gazeta” denen bir elektronik bölüm var, oradaki yazılar kopye edilemiyor, tek tek okuyup yazmak gerekiyor. Adıgey’de vakit bol olabilir ama, maalesef bizim boş vaktimiz yok.

Diyelim 100 kişiye fazladan maaş ödeme varsa, ne diye bunlardan birine ya da birilerine yazıları internete yükleme görevi verilmiyor?..Çok mu zormuş bu iş. Maalesef "Salla başını, al maaşını" anlayışı hakim olmuş gibi.

Anlaşılan her şeyin suyu çıkmış. Adıge Enstitüsü’nden 100 üzeri kişi "çalışıyor", maaş alıyor. Peki yapılan ne? Bilemiyorum. Haftada iki yarım gün çalışılıyor. Yaşlı kadro arada bir uğrayıp maaş alıyor olmalı. Gençleştirme yok. 55 yıldan beri “Adıgeceden Adıgeceye” bir sözlük bile yayınlanamamış.

Peki, Thakuşıne Aslan ve Başbakan Kumpıle Murat bu gibi durumları görmüyor mu? Kendilerinden bir hareket görmüş değiliz.
Radyo-Televizyon kurumunda da şişkinlik olduğunu söylüyorsunuz. Bu tablo karşısında şaşırmamak gerekir, orası farklı olabilir mi? "Kambersiz düğün olur mu?" demişler. Türkiye’deki özel bir tv kanalı personelinin çok üzerinde kişiye maaş ödeniyormuş, Türkiye'dekiler 78 milyon kişiye ve dünyaya sesleniyor, Adıgey'deki lokal/yerel bir televizyon, olsa olsa 100 bin kişiye sesleniyor, Türkiye’deki yayınların sekizde biri, yani 24 saat yerine 3 saat yayın yapıyormuş. Bu 3 saatin yarısı da Rusça olmalı. Buna bataklık denebilir.

Kabardey’i söz konusu etmiyorum. Orası daha da berbat olmalı. İçmekten çalışmaya vakit kalmıyor olmalı. Oralı bir dostum muhbirlik yaparsan iş veriyorlar, demişti.

200 bin Karaçay para toplayıp Karaçayca özel tv kurar, koca koca Karaçayca sözlükler yayınlarken, 600 bin Kabardey adına özel tv’den vazgeçtik "Kabardeyceden Kabardeyceye" bir sözlük bile yayınlayamıyorlar.

Rus, sanki "çalışmazsan maaş alırsın" diyor olmalı. Öyleyse bu bir kültürel soykırım olur.

Adıgey halkı dindarken (Sovyet öncesi) beynamaz olan Kabardey’e radikal İslami akımların sızabildiğini görebiliyoruz. Anaormal bir durum. Sen halkı köle gibi görürsen, aşağılar ve bir lokmaya muhtaç bırakırsan olacağı budur.

Aynı akımlar Adıgey’de kök salamamış diye tehlikenin sona erdiğini söyleyemeyiz. Önlem alınmazsa tehlike oraya da sıçrar. Yine de, Adıgey’de ve Krasnodar Kray’da daha demokratik bir atmosfer bulunduğunu söyleyebiliriz, ayrıca buralarda feodalizmin daha erken bir tarihte tasfiye edilmiş olması ve halka özel toprak verilmiş olması bunda belirleyicidir. İnsanlar Adıgey’de, biçimsel düzeyde de kalsa utanır, evrensel demokratik değerlere ve Adıge geleneğine ters düşmemeye bakar, ters düşmeyi göze alamıyorlar, dışlanma tehlikesi var.
Rus'u da Adıge'si kendine çeki düzen veriyor. Feodal alışkanlığın tam silinmediği, izlerinin diri olduğu yerlerde bu değerler zayıflıyor, lokal değerler öne çıkıyor ve başkalarını umursamaz olabiliyorlar diye düşünüyorum. Bir tanıdık "hırsız hırsız olduğu için utanmıyor, başkaları da hırsızlık yapıyor diye onu ayıplamıyor, dışlamıyor" demişti.
Sadece Adıgey’de değil, Rusya bütününde reforma ve yeniden yapılanmaya her zamankinden daha fazla gereksinim var diye düşünüyorum. Saygılar.

26 Kasım 2015 Perşembe Saat 18:20
Sitemizin hiçbir vakıf, dernek vs. ile ilgisi yoktur. Sitede yayınlanan tüm materyallerin her hakkı saklıdır. Sitemizde yayınlanan yazı ve yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.
Siteden kaynak gösterilmeden yazı kopyalanamaz.
Copyright © Cherkessia.Net 2009 İletişim: info@cherkessia.net